Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Тарас Дудка: «Сподіваюсь, що повернемось до рідного Слов’янська» [24 листопада 2023  15:55]

Продовжуємо розповідати про слов’янських художників, які під час війни не залишили улюбленої справи та продовжують працювати в Україні та за кордоном.

Серед багатьох співвітчизників, які після початку повномасштабної війни були вимушені залишити Україну, опинилася родина нашого земляка – відомого художника Тараса Дудки. За кордон виїхали влітку 2022-го.

«Доля склалася таким чином, що ми опинились в Обершлієрбасі, горному містечку Австрії, - розповідає митець. - Бургомістр цього містечка Андреас Гепард, дізнавшись, що я художник, запропонував допомогу. Це дало мені можливість займатися творчою діяльністю».

Основною темою картин стали живописні пейзажі Верхньої Австрії. Але художній пошук не припинявся, тому в наступних роботах почали з’являтись й інші жанри та підходи для вирішення пластичних завдань. Так виникли серії «Цивілізація» та «Zweite Natur» (друга природа) - як уособлення пошуку індивідуального сприйняття дійсності художніми засобами.

«Звичайно, що війна перевернула світогляд і вплинула на життя і творчість, - розповідає майстер. - В своїх роботах я намагався створювати тільки радісний настрій, щоб дарувати його людям. Тому дуже боляче малювати зараз рідну землю. Ми уважно слідкуємо за новинами з України, за подіями в нашому місті. Так виникла картина «Оперативна ситуація на Донеччині».

Своєрідним підсумком діяльності митця стала виставка «Без війни», яка відбулась в муніципалітеті Обершлієрбаха у минулому лютому (про неї ми розповідали в нашій публікації). Окрім того, цим літом Тарас Дудка долучився до мистецького проекту «Kunst am Berg».
Але художня діяльність митця проходить не тільки за кордоном. Впродовж 2022-2023 його картини приймали участь у вітчизняних виставках у Хмельницькому та Чернівцях, поповнивши колекції місцевих обласних художніх музеїв.

«Це стало можливим завдяки Донецькому обласному художньому музею, співробітники якого не тільки евакуювали мої роботи із майстерні, а й займаються виставковою діяльністю в таких складних умовах. За це велика подяка Олені Фідрі, Світлані Непочатовій та всім співробітникам музею», - зазначив художник.

Минулого року картини нашого земляка прикрасили обкладинки чотирьох випусків літературно-художнього альманаху «Сівач» - з такою пропозицією до нього звернувся редактор видання, сучасний український поет Станіслав Новицький. «Дуже приємно, а для мене це особливо, бо я завжди відчуваю зв'язок образотворчого мистецтва з поезією», - каже Тарас Дудка.

Планів на майбутнє художник поки що не будує. Каже – життя вносить свої корективи, і не завжди гарні: «Я живу сьогоденням. Але мрію і сподіваюсь, що прийде час, коли я і моя сім’я повернемось до рідного Слов'янська».


319Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua