Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Осмислення трагедії, європейські марки та картина Залужному. Як війна вплинула на творчість художників Слов’янська [11 листопада 2023  16:59]

«Коли говорять гармати - музи мовчать». Справді, коли в країні йде війна - не до мистецтва. Але і в цей час наші талановиті земляки - художники, чия творчість завжди була невід’ємною та дуже вагомою частиною культурного життя Слов’янської громади, не припиняють свою діяльність.

Звісно, війна внесла в їх життя суттєві корективи. Хтось після евакуації повернувся в Слов’янськ. Інші знаходять натхнення в інших містах України чи за кордоном. Продовжують працювати та навіть влаштовують виставки.
Чим зараз живуть слов’янські митці та як вплинула війна на їх творчість – цьому ми вирішили присвятити цикл тематичних матеріалів.

***
#НаГрані: художнє осмислення воєнної трагедії Слов'янська

У вересні в нашому місті стартував благодійний волонтерський проект #НаГрані. Його мета - меморіалізувати у роботах місцевих художників і керамістів воєнну трагедію та будівлі Слов'янська, що постраждали внаслідок російської агресії у період з 2014-го року до сьогодення. 

До проекту долучились десятеро митців – ті, що наразі перебувають у Слов’янську, і ті, що знаходяться в евакуації. Кожен з них має створити по дві роботи. Очікується, що побачити їх ми зможемо вже незабаром. 

Організаторами цієї ініціативи виступили Слов'янський краєзнавчий музей, Донецький обласний художній музей та Центр громадянського суспільства «Друкарня».

***
Сергій Сметанкін: подарунок Головнокомандувачу та Маріупольський драмтеатр на італійській марці

Один з учасників проекту #НаГрані - слов’янський художник Сергій Сметанкін, чиї роботи відомі не тільки в Україні, але й далеко за її межами. У березні ми вже розповідали про творчість митця на військову тематику у матеріалі «Світу – від Слов’янська: Донецький драмтеатр з Маріуполя дарує колегам картини Сергія Сметанкіна». 

З того часу відбулось декілька знакових подій.

Нещодавно одну з картин нашого земляка подарували Валерію Залужному. Її Головнокомандувачу Збройних Сил України передала Олена Виговська - представниця військового підрозділу, який захищає Україну на Донеччині. 

Ця картина є частиною серії робіт, присвячених Донбасу. Вони написані не на полотні, як зазвичай, а на кришках ящиків з-під боєприпасів. 

Наскільки відомо, Валерій Залужний прийняв подарунок із вдячністю і вже знайшов місце для нього у своєму робочому кабінеті.

Влітку цього року в Італії випустили серію із чотирьох поштових марок з картинами сучасних українських художників. На одній з них - Маріупольський драмтеатр авторства пензля Сергія Сметанкіна. 

Відтепер їх можна побачити у Києві, на експозиції «Міста України на італійських марках» у Центральному будинку художника. Її урочисте відкриття за участі очільників Міністерства культури, Національного союзу художників та представників посольства Італії в Україні відбулось 10 листопада. Під час заходу кожен з авторів картин отримав у подарунок комплект марок, які передала італійська сторона.

Гроші, які отримало італійське поштове відомство від продажу марок, будуть спрямовані на гуманітарну підтримку України.


278Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua