Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
29 січня – День пам’яті Героїв Крут  [28 січня 2022  16:06]

Двадцять дев’ятого січня в Україні відзначається 104 річниця бою під Крутами. Він став для українського народу символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. 

В цей день у 1918 році на залiзничнiй платформi станції Крути в Чернігівській області близько 520 українських вояків, гімназистів та студентiв, якi мали на озброєнні не більше 16 кулеметів та одну гармату, захищаючи підступи до Києва, вступили в нерівний бій із шеститисячною армією більшовиків під командуванням Михайла Муравйова, яка вела наступ на Українську народну республіку. 

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. І наступного дня ці 27 героїв були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві. 

Завдяки звитязі та сміливості українських вояків, ворожий наступ на Київ було зупинено на кілька днів, коли тривали переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. 9 лютого 1918 року було підписано Брестський мирний договір, який фактично означав міжнародне визнання української незалежності. 

У Слов’янську ім’я Героїв Крут носить бульвар, що з’єднує мікрорайони Лісний, Молодіжний та "ЦНІЛ" з центральною частиною міста.


775Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua