Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
«Здоров’я для всіх!» [01 квітня 2021  08:25]

Протягом всієї історії людства людей хвилюють питання: як зберегти здоров'я до глибокої старості? Які фактори ризику впливають на здоров'я, свідомість і життя людини, і як можна їх уникнути? Ця проблема стала особливо злободенною в епоху цивілізованого суспільства і науково - технічного прогрессу. Сьогодні існує понад 300 варіантів визначення поняття «здоров'я»: одні характеризують здоров'я як відсутність хвороб, інші - як здатність зберігати рівновагу між організмом і постійно мінливій зовнішнім і внутрішнім середовищем, треті - як гармонійний фізичний розвиток. Згідно статті 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» здоровʼя це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад. 

7-го квітня 1948-го року на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я виникла ідея проводити міжнародне свято: Всесвітній день здоров’я. У цей день в країнах світу проводяться заходи, які закликають людей вести здоровий спосіб життя та приділяти більше уваги профілактиці захворювань. 

Здоровʼ залежить від багатьох чинників: 

  • 60% залежить від способу життя (харчування, умови праці, матеріально – побутові умови);
  • 20% залежить від навколишнього середовища та географічно – кліматичних умов;
  • 10% залежить від генетичної біології людини;
  • 10% залежить від охорони здоров'я

Існують правила здорового способу життя: 

№1. Раціональне харчування. У Гарвардському університеті розробили Тарілку здорового харчування. 

  • Овочі та фрукти повинні становити основну частину Вашого прийому їжі - ½ тарілки.
    Забезпечте різноманітність кольору і вигляду Вашої їжі та пам'ятайте, що картопля не вважається овочем по тарілці Здорового Харчування через негативний вплив на рівень цукру в крові. 
  • Віддайте перевагу цільнозерновим - ¼ тарілки. 
    Цілісні і неочищені зернові - ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них, наприклад, макарони з цільної пшениці, - менше впливають на рівень цукру в крові і інсулін, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.
  • Сила білка - ¼ тарілки.
    Риба, курка, квасоля, горіхи є здоровими і різноманітними джерелами білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте його споживання в переробленому вигляді, такому як бекон і сосиски.
  • Корисні рослинні масла - в помірній кількості.
    Вибирайте корисні рослинні масла, такі як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізовані олії, які містять шкідливі транс-жири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає "корисно."
  • Пийте воду, каву або чай.
    Відмовтеся від солодких напоїв, обмежте споживання молока і молочних продуктів до однієї або двох порцій в день, обмежте споживання соку до маленького стакана в день.
  • Будьте активні.
    Основне послання Тарілки Здорового Харчування - віддайте перевагу якості харчування.
  • Вид вуглеводів у вашому харчуванні важливіше, ніж кількість, тому що деякі джерела вуглеводів - такі, як овочі (крім картоплі), фрукти, цільнозернові, бобові - корисніше, ніж інші.
    Тарілка Здорового Харчування також радить уникати вживання солодких напоїв, основне джерело калорій - зазвичай з низькою харчовою цінністю.
  • Тарілка Здорового Харчування заохочує вживання корисних рослинних масел і не встановлює ліміт на щоденну витрату калорій від корисних джерел жиру.

№ 2 Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. Існує правило 10000 кроків в день. 

№ 3 Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю і тим більше наркотики. 

№ 4 Основа здорового способу життя - правильний розпорядок дня. 

Що значить правильний розпорядок дня? Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня: будній чи вихідний. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника - це означає, що ви виспалися. 

№ 5 Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Менше хвилюйтеся, а більше посміхайтеся! 

№ 6 Здоровий спосіб життя - це дбайливе ставлення до себе! Наприклад, під час занять у спортзалі, потрібно думати не про те, щоб швидше піти і рахувати хвилини, а займатися із задоволенням, з думками про те, що кожна вправа підтягує Ваші м'язи .... Кожна вправа наближає Вас до ідеалу! 

№ 7 Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції. 

Знаючи, що таке здоров'я, які чинники впливають на його складові, що таке здоровий спосіб життя, спробуйте вибрати життєвий шлях, що веде до здоров'я.

Будьте здорові!


636Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua