Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Краєзнавчий музей отримав унікальний експонат-меч скіфів [01 жовтня 2018  14:02]

1 жовтня у Центральній бібліотеці відбулася урочиста церемонія передачі історичного артефакту до Слов’янського краєзнавчого музею. У церемонії взяли участь Міністр культури України Євген Нищук, міський голова Вадим Лях, начальник відділу культури Марина Олейник, директор краєзнавчого музею Людмила Зандер, військовослужбовці, представники засобів масової інформації, працівники бібліотеки та міської ради, археологи та громадськість.

Міський голова подякував Міністру культури і всім причетним до реставрації та повернення скіфського меча на Слов’янщину за небайдужість до історії рідного краю і чуйне ставлення до збереження таких унікальних знахідок та подарував Євгену Нищуку керамічний виріб із символікою Слов’янська.

Євген Нищук розповів присутнім історію про те, як відбувався процес реставрації: «У квітні минулого року директорка музею Людмила Зандер з дозволу міського відділу культури звернулась Національного науково-дослідницького реставраційного центру України з проханням про реставрацію скіфського меча, переданого до музею одним з жителів Слов’янська.

Вчені-реставратори побачили фактично меч-руїну, що складався з трьох частин : клинка, руків’я та перехрестя. Поверхня металу була вкрита значними корозійними нашаруваннями та залишками ґрунту, що спотворювали форму предмета. Металеве ядро збереглося, проте ступінь мінералізації становила близько 1/3 загальної маси. Мали місце значні втрати основи країв та кінцівки клинка. Меч було атрибутовано V століттям до нашої ери, а виконавцем консервативно-реставраційних заходів став завідувач науково-дослідного відділу реставрації творів з металу, художник-реставратор творів з металу вищої категорії Віктор Миколайович Голуб.

Протягом півтора року скіфському мечу було надано експозиційний вигляд.»

Міністр попросив потримати меч сучасних українських воїнів-військовослужбовців Національної Гвардії України, які відзначилися сміливістю та мужністю під час проведення антитерористичної операції, сержанта Юрія Перекрестова, молодшого сержанта Олександра Сокуренко, солдата Ігора Шевченко. Бійці з гордістю тримали артефакт та не приховували свого захоплення від скіфської зброї.

Саме з рук військових отримала таких довгоочікуваний та дорогий експонат директор музею Людмила Зандер. Вона щиро подякувала всім за таку важливу роботу, яка була зроблена за цей час і запросила всіх охочих до музею подивитися на унікальний стародавній меч.

Міністр культури України також подарував центральній бібліотеці книги-шедеври української літератури, а потім всі присутні заспівали Гімн України акапельно.


991Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua