Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Сьогодні День пам’яті жертв каральної операції НКВС СРСР проти греків України [15 грудня 2015  16:34]

Щороку 15 грудня, у День пам’яті жертв «Грецької операції НКВД», українські греки вшановують пам’ять репресованих радянськими каральними органами впродовж 1937-1938-го років в Україні. 

Через масштаб репресій радянської влади, цей період отримав назву «Великий терор», який зокрема, спрямовувався за національною ознакою. Підтвердженням цьому слугують так звані «національні операції» НКВС проти окремих національних груп. Грецька спільнота в Україні в той час опиралася на потужну культурну традицію й разом з іншими розвиненими національними спільнотами України заважала комуністичному режиму СРСР будувати суспільство «радянських людей». 

Тому, 12 грудня 1937 року вийшла спеціальна директива НКВС СРСР №50215, яка дала поштовх «Грецькій операції НКВС». Арешти відбулися в усіх місцях компактного проживання греків, зокрема в Криму, Одеській та Донецькій областях, Харкові та Києві. За оцінками істориків, в ході операції були заарештовані від 7600 до 9400 греків, здебільшого чоловіки. Більшість заарештованих невдовзі була розстріляна, решта – отримали по 10 років концтаборів системи ГУЛАГ НКВС СРСР. 

В результаті операції, більшовиками була ліквідована еліта української грецької меншини. Радянською владою були закриті також Маріупольський грецький театр, Маріупольський грецький педагогічний технікум, грецькі національні школи. Нищівного удару було завдано по цілісному національному організму, невід’ємній складовій української історії та культури. 

Ініціаторами спеціальних операцій винищення національних меншин України були персонально Йосип Сталін, Микола Єжов та Андрій Вишинський, а безпосереднім виконавцем – підконтрольний їм репресивний апарат радянських каральних органів в Україні. 

Минуло 78 років від початку «Грецької операції НКВС», однак, механізм здійснення злочину ще потребує дослідження. Невідомими також наразі залишаються і більшість місць поховання переважної більшості страчених більшовиками греків. 

Злочинна суть та діяльність комуністичного тоталітарного режиму в Україні підтверджена Законами України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 року № 317-VIII та «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» 9 квітня 2015 року № 316-VIII. 

Український інститут національної пам’яті вітає ініціативу грецької громади України із вшанування пам’яті жертв Великого терору. Обов’язок пам’ятати – наше спільне завдання на майбутнє. 

Відділ з питань внутрішньої політики Слов’янської міської ради за матеріалами Українського інституту національної пам’яті


1090Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua