Для більшості з нас Великодні свята – це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями. Цьогоріч, враховуючи ситуацію в країні, свята варто зробити ще більш родинними і провести їх у тісному колі близьких людей.
Кожна господиня захоче пригостити своїх рідних смачними домашніми стравами. Тож, щоб убезпечити себе від інфекційних захворювань і харчових отруєнь за святковим столом, варто скористатись наступними порадами.
Найперше – слід ретельно підійти до закупівлі харчових продуктів для святкового меню.
Не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються. Не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання.
Купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку. Не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі.
При купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також, обов’язково, - на термін придатності харчового продукту.
Дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів.
Неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби.
При цьому дотримуйтесь правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів.
Завжди ретельно мийте руки з милом перед початком приготування їжі та при переході від одного технологічного процесу до іншого.
Дотримуйтесь технології приготування їжі та використовуйте лише доброякісні харчові продукти.
Не готуйте страви заздалегідь. Пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час. Салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності – не більше 3 годин.
Для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості.
Свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою.
Молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці.
Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
Не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Саме після свят українці найбільше страждають від отруєнь, загострень хронічних виразок чи панкреатитів. Дієтологи радять не зловживати алкоголем та їжею - їсти необхідно протягом дня, а не все одразу.
Краще робити акцент на нескладних стравах, і намагатися не з'їдати за один раз велику порцію. Краще всі страви спробувати і невеликими порціями, десь по 200-300 грамів, розподілити протягом всього свята.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) одразу звертайтесь до лікувальних закладів!
Бережіть себе та своїх близьких!
Слов’янське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області