Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     

 Новини
Ботулізм: прості правила, які допоможуть вберегтись від хвороби [10 червня 2024  13:51]

Слов’янське міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що влітку збільшується ризик харчових отруєнь і, зокрема, захворювання на ботулізм, яке є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не почати необхідне лікування.

Для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування, продукти
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту
  • швидко і ретельно видаляти кишки після забою худоби та обробки туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах
  • домашні консерви зберігати в холодильнику або прохолодному місці і бажано не більше року
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих банок
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю, на стихійних ринках
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

Збудник ботулізму розмножується в середовищі, де немає кисню. Він не змінює зовнішній вид продуктів, тому його неможливо визначити за кольором або смаком. При цьому токсин не дуже стійкий до нагрівання - повністю руйнується при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин.

Лікування ботулізму можливе тільки в медичному закладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння одразу ж звертайтесь до сімейного лікаря!


201Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
курсИ валют
finance.ua

finance.ua