Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Володимир Трутко. Палитра, обпалена війною [28 січня 2024  10:43]

Продовжуємо розповідати про наших земляків - художників, які під час війни не залишили улюбленої справи та продовжують працювати в Україні і за кордоном.

Володимир Трутко – митець з багаторічним творчим стажем, чиї картини відомі не тільки в Україні, але й за кордоном. Понад три десятиріччя майстер присвятив викладацькій діяльності, працюючи вчителем образотворчого мистецтва в слов’янській ЗОШ № 17. У 2010 році виступив співорганізатором мистецького проєкту «Арт-степ», приймав участь в обласних та міжрегіональних виставках.

Тема війни посіла особливе місце у творчості Володимира Трутка ще до повномасштабного вторгнення. Сталося це після подій, які відбувались у Слов’янську в 2014 році, та безпосереднім свідком яких він був. «Одного разу, вже після звільнення міста, я їхав на велосипеді по трасі повз повороту на Лиман. На цьому місці побачив розбиті ящики з-під боєприпасів. Дошки, з яких вони були зроблені, нагадали мені стародавні ікони. Тому я вирішив створити щось подібне», - пригадує митець. Так на світ з’явилась серія робіт, які згодом були об’єднані у персональну виставку «Палітра, обпалена війною». Вперше вона була представлена у Львівській національній академії мистецтв у рамках волонтерської акції «Братання із Сходу на Захід». Багато ікон, написаних на дошках, художник подарував та продовжує дарувати військовим.

У лютому 2022-го виставку, оновлену та доповнену, відкрили у Донецькому обласному музеї, який на той момент знаходився у Краматорську. Але пробула вона там недовго – буквально наступного дня почалась повномасштабна війна. 

Картини довелося вивезти, а сам художник із родиною евакуювався до Ужгорода, куди його запросив колишній учень. Там Володимир Трутко продовжує писати картини та викладати образотворче мистецтво. «Ніколи не думав, що мені доведеться проводити уроки пам’яті. На превеликий жаль, хлопці, яких я колись навчав, гинуть на війні. Це дуже боляче», - каже митець.

Після Краматорська «Палітра, обпалена війною» побувала у багатьох містах України. Окрім неї, під час війни художник влаштував ще декілька виставок. Серед них - «Україна - мій дім» і «Схід і Захід разом» за участі робіт школярів-вихованців. Також Володимир Трутко долучився до міської художньої виставки «#НаГрані», яка відбулась у слов’янському Центрі громадянського суспільства «Друкарня» - для неї він написав дві картини.

У найближчих планах художника – чергова виставка в Ужгороді. А ще він з нетерпінням чекає повернення до Слов’янська. На жаль, поки цьому заважають сімейні обставини. Але митець впевнений – додому приїде неодмінно. І сподівається, що це станеться якомога скоріше.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua