Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Як вберегтися від шахрайства [14 грудня 2023  09:45]

Щодня в Україні за посиланнями на фішингові сайти переходять, у середньому, 10–15 тисяч громадян. Всі ці люди потенційно можуть стати жертвами шахраїв. Приблизно дві третини з виявлених Центром кіберзахисту НБУ фішингових сайтів (68%) походять з рф. Значна частина цих ресурсів пропонують українцям оформити грошову допомогу.

Люди не лише втрачають кошти, а й поповнюють гаманці окупантів, які потім можуть використовувати ці гроші на війну проти України.

Як вберегтися від шахрайства?

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Якщо оформляли допомогу, очікуйте сповіщення про нарахування в застосунку вашого банку або на порталі чи в застосунку Дія. Також надаємо посилання на актуальні програми грошової допомоги від ООН та партнерів: http://surl.li/hrftu .

Завжди тримайте в секреті:

  • тризначний номер на звороті картки
  • пін-код до картки
  • логін та пароль до інтернет-банкінгу
  • коди банків та мобільних операторів

А також не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями та не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах.

Використовуйте для перевірки посилань та сайтів:

ВАЖЛИВО! Схема шахрайства може бути абсолютно новою або добре прихованою. Тому, крім перевірки сайту через сервіс кіберполіції «STOP FRAUD» та сервіс CheckMyLink, проводьте також власну перевірку.

  • Не погоджуйтеся на оформлення грошової допомоги через чат-бот.
  • Не погоджуйтеся на сплату державного мита для оформлення грошової допомоги - таке пропонують лише шахраї!

Пам’ятайте: шахраї створюють сайти, які візуально схожі на сайти банків, державних установ, міжнародних організацій та благодійних фондів.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції: https://ticket.cyberpolice.gov.ua/ або повідомте про ваш випадок за номером телефону: 0 800 505 170.

Більше інформації про правила платіжної безпеки – на сайті #ШахрайГудбай: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua