Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Три евакуації Василя Бомбізи [01 грудня 2023  15:12]

Продовжуємо розповідати про наших земляків - художників, які під час війни не залишили улюбленої справи та продовжують працювати в Україні і за кордоном.

Через повномасштабну війну була вимушена виїхати зі Слов’янська родина Василя Бомбізи – відомого художника, майстра образотворчого мистецтва, члена Національного союзу художників, учасника міських, регіональних та всеукраїнських виставок.

Прихистком для сім’ї стало місто Чигирин на Черкащині. Незважаючи на непрості обставини, довго залишатись без улюбленої справи художник не зміг. Придбав все необхідне та зайнявся відтворенням місцевих мальовничих краєвидів.

Через деякий час виникла ідея продемонструвати свої роботи широкому загалу. Так за сприяння місцевої влади у Чигирині відкрилась перша персональна виставка під назвою «Три евакуації Василя Бомбізи» - саме стільки за все життя художнику доводилося ставати вимушеним переселенцем. Перша евакуація була з Прип’яті до Слов’янська після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Друга, тимчасова, – після захоплення Слов’янська проросійськими бойовиками у 2014-му.

Згодом вдалося влаштувати ще дві виставки. Окрім робіт, створених у Чигирині, на них були представлені полотна з домашньої майстерні Василя Бомбізи – близько півтораста картин вдалося вивезти зі Слов’янська завдяки допомозі керівника міської військової адміністрації Вадима Ляха. Одна з робіт слов’янського майстра взяла участь у всеукраїнській виставці.

Незважаючи на поважний вік (в цьому році Василю Григоровичу виповнився 81), майстер тримає форму та не втрачає оптимізму. І все це завдяки улюбленій справі, без якої художник не бачить сенсу життя. «Головне - не падати духом», - каже він.

Незабаром у Чигирині має відбутись ще одна виставка Василя Бомбізи. Вона буде присвячена Дню ліквідатора аварії на ЧАЕС, який в Україні відзначається 14 грудня. Ця тема займає особливе місце у творчості митця, адже вiн є безпосереднім учасником тих подій.

Фото - Чигиринська міська рада


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua