Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

29 вересня - Всесвітній день серця [29 вересня 2023  11:01]

Здоровий спосіб життя - здорове серце: поради від лікарів

Людина зазвичай починає «чути» своє серце, коли його нормальна робота порушується. Щоб цього не трапилося, потрібно дотримуватись правил простоти.

1. Простота у їжі. Найбільш корисна для серця та їжа, яка є доступною і простою в приготуванні. Це – фрукти та овочі, злаки та продукти, що не вимагають тривалого варіння або запікання та смаження. Рослини, багаті на клітковину і вітаміни. Риба - переважно морська.

2. Простота у русі. Для роботи серця корисне регулярне навантаження на організм. Це може бути ходьба пішки, прогулянки лижами, велосипедом, заняття різними видами спорту. 

Як відомо, серце – це м'яз, і його необхідно підтримувати у тонусі. У комплекс тренування входять біг (можна на біговій доріжці), ходьба (підйом сходами) та плавання. Щоб досягти позитивного результату, потрібно присвячувати фізичним навантаженням щонайменше півгодини на день. 

Важливо не допускати перевантаження. Для цього необхідно контролювати пульс. Під час активного руху він не повинен перевищувати 130 ударів на хвилину. Якщо пульс нижчий за 110 ударів, організм навантажений недостатньо.

3. Простота у вживанні хімічних стимуляторів. Головний хімічний стимулятор для серця – це сухе червоне вино, і його щоденне вживання не повинно перевищувати одного келиха. Слід пам'ятати, що перевищення мінімальної дози прийому алкоголю призводить до руйнівних наслідків.

4. Простота у формах тіла. Струнке тіло – показник здоров'я. Класичні пропорції фігури, коли талія тонша за стегна. Щоправда, і стегна при цьому повинні мати допустимі розміри. Надлишок жирових відкладень уповільнює роботу внутрішніх органів, що веде до порушень у їх роботі та хвороб. Серце страждає у будь-якому випадку. Так що стежити за вагою означає не так дбати про зовнішність, як про життя взагалі!

5. Простота дихання. Куріння порушує обмінні процеси в організмі. За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, воно є однією з причин, що призводять до ішемічної хвороби серця. 

Найчастіше «головний мотор» організму страждає лише внаслідок атеросклерозу.

Бережіть себе та будьте здорові!

Завідувач відділення епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Слов'янської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» Павло Чуканов


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua