Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

28 липня - Всесвітній день боротьби із вірусними гепатитами [28 липня 2023  14:43]

Хронічні гепатити В і С становлять загрозу громадському здоров'ю багатьох країн, оскільки 96% цирозу та злоякісних новоутвореннь печінки викликані саме ними.

В Україні близько мільйона людей не знають про наявний у них гепатит - у більшості інфікованих осіб відсутні будь-які симптоми захворювання. Під час гострої форми (але не обов’язково) можуть спостерігатись наступні ознаки: втома, втрата апетиту, жовтяниця, нудота, відчуття дискомфорту в правому підребер’ї, зміна кольору сечі (темніє) і калу (світлішає) та болі в суглобах.

Важливо пройти обстеження, якщо ви:

  • Медичний працівник, який контактує з кров'ю та іншими біологічними рідинами пацієнтів
  • Люди, які живуть з ВІЛ
  • Люди, які роблять татуювання та пірсинг, отримують косметологічні послуги, які можуть супроводжуватися контактом з інфікованою кров'ю інших людей
  • Люди, які вживають ін'єкційні наркотики
  • Особи, які перебувають/ли в місцях позбавлення волі
  • Користувалися спільними лезами для гоління, зубними щітками, ножицями

В рамках медичної реформи тестування на вірусні гепатити В та С входить до пакету медичних послуг на первинній ланці (наказ МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги»).

Кожен може пройти швидкий тест безоплатно у свого сімейного лікаря чи анонімно, звернувшись в кабінет долікарняного консультування!

Всі діючі амбулаторії Центру первинної медико-санітарної допомоги Слов'янська забезпечені швидкими тестами. За перше півріччя 2023 року в нашому місті обстежено 152 особи на наявність вірусних гепатитів та 5410 осіб на наявність ВІЛ-інфекції.

Гепатит виліковний більш ніж у 90% випадків. Вчасне тестування — життєво важливе для початку лікування та зупинення передачі захворювання!

КЗ «Інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та бухгалтерського обліку м. Слов'янська»


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua