Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Керівник Слов’янської міської ВЦА провів нараду з питань розвитку Словкурорту  [21 лютого 2022  15:01]

В понеділок, 21 лютого, керівник Слов’янської міської ВЦА Вадим Лях провів робочу нараду, присвячену перспективам збереження та розвитку природно-заповідного фонду земель Слов’янського курорту.

Участь у ній взяли в. о. заступника керівника адміністрації Леся Мала, начальники відділів екології Ольга Кудріна та раціонального використання земельних ресурсів Олена Литвинова, управління містобудування та архітектури Олена Шпак, колишній керівник гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції Ігор Кобильський, інженер-геодезист та інженер-землевпорядник Михайло Бойчук та т. в. о. директора ДП «Східноукраїнський екологічний інститут» Олексій Кириця. 

На нараді були розглянуті декілька питань. Перше стосувалося встановлення меж Регіонального ландшафтного парку «Слов’янський курорт». Місцева влада розробила відповідний документ, який зараз проходить узгодження. На його основі створено проєкт землеустрою, що дозволить внести дані про зонування території РЛП в базу даних Держземкадастру України. 

Друге питання пов’язане з інвентаризацією земель, які знаходяться в користуванні ДП СКРЦ «Слов’янський курорт». Це необхідно для отримання повної картини про кількість та власників споруд, що розташовані на території курорту. Адже договір землекористування з «Укрпрофоздоровницєю» закінчується через два роки, якщо його не вдасться розірвати раніше в судовому порядку (як відомо, місцева влада виграла процес, але керівництво підприємства вирішило оскаржити рішення). На той момент, коли земля повернеться у власність громади, інвентаризація вже має бути проведена. Керівник ВЦА доручив розпочати її, як тільки закінчиться процес оформлення земель колишнього «Хімпрому». 

Третє питання - стан солоних озер. Раніше моніторингом якості води, експлуатацією свердловин з постачання розсолу та систем, які дозволяють регулювати рівень солоності водойм, займалася гідрогеологічна режимно-експлуатаційна станція. На жаль, останніми роками ця робота фактично не ведеться. Керівник ВЦА вважає за необхідне відновити її, включивши в штат комунального підприємства «РЛП «Слов’янський курорт» відповідного фахівця. 

Нарешті, четверте питання - благоустрій берега озера Ріпне (в народі це місце зветься «плити»). Не секрет, що попри формальну заборону, тут щороку відпочиває дуже багато людей – як місцевих жителів, так і туристів. Тобто, суспільний запит на створення упорядкованої зони відпочинку, за зразком пляжу на озері Вейсове, фактично існує. Інша справа – як облагородити прибережну зону без порушень природоохоронного законодавства. Як це зробити – має визначити детальний план цієї території, який доручив розробити Вадим Лях.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua