Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

21 лютого - Міжнародний день рідної мови  [21 лютого 2022  14:29]

Міжнародний День рідної мови – дата, яку відзначають щороку 21 лютого. Її проголосила Генеральна конференція ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності. 

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді під час демонстрації загинули студенти, які вийшли на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни.
Саме з пошани до рідної мови починається розвиток будь-якої країни, бо мова – один з головних символів народу, об’єднуюча сила, яка робить його згуртованим та сильним. 

Українську мову вважають рідною 67,5% населення нашої держави. Російську мову визначили як рідну 29,6%. Частка людей, що вважають рідними інші мови, становить близько 3%. 

Цікаві факти
Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української мови є білоруська. Ці дві мови мають 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%). 

В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний. 

Українська мова багата на синоніми та зменшувальні форми. Найбільша кількість слів в ній розпочинається на літеру «П», а найменш уживаною є буква «Ф». 

Українська мова – одна із найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок. 



© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua