Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської територіальної громади 2022 року [18 лютого 2022  10:46]

Я – чемпіон! 
Стипендіат Слов’янської міської територіальної громади 2022 року



Анастасія МАРЧЕНКО, 
чемпіонка України U-17 з сучасного п’ятиборства.

Анастасія народилася 27 жовтня 2004 року. На даний час навчається на 1 курсі національного медичного університету імені О.О. Богомольця (місто Київ).

З 2017 року займається у обласній дитячо-юнацькій спортивній школі з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону.

Її тренери: Олександр БРЕЖНЄВ, Дмитро БРЕЖНЄВ, Дмитро СИДОРОВ.

З початком навчання у школі почалася і спортивна кар’єра Анастасії Марченко. Спочатку були чотири роки тренувань у відділенні спортивної гімнастики міської КДЮСШ. Потім чотири роки занять вільною боротьбою (має 1 дорослий розряд). І нарешті, у 13 років Настя вирішила спробувати свої сили у сучасному п’ятиборстві.

Що ж таке сучасне п’ятиборство? Це олімпійський вид спорту, який включає в себе наступні дисципліни: змагання з бігу, плавання, стрільби, фехтування та кінного спорту.

Цікава річ, що в сім’ї Марченко четверо дітей: три доньки - Аліса, Амелія і Анастасія та брат Алекс. І всі вони вже довгі роки займаються сучасним п’ятиборством. При цьому, Анастасія останньою прийшла в цей вид спорту. Але саме вона досягла найбільших успіхів.

Анастасія Марченко є чемпіонкою України з сучасного п’ятиборства у віковій категорії U-17 по програмі чотириборства. 17-річна дівчина розповідає, що емоції зашкалювали, коли вона піднімалась на верхню ступень п'єдесталу пошани: «Це був 2020-й рік. Національний чемпіонат був запланований на березень місяць. Але з початком пандемії Covid-19 був перенесений на п’ять місяців. Весь цей час я наполегливо тренувалася і нарешті мені вдалося стати найкращою. Під час нагородження не могла стримати сліз радості. Усі види програми - стрільба, фехтування, плавання, біг - виконала ідеально, що дуже рідко вдається. Цей виступ залишиться у моїй пам’яті на довгі роки».

Анастасія є неодноразовою призеркою чемпіонатів України з сучасного п’ятиборства. Останнє досягнення – срібна нагорода національних змагань в особистому та командному (у складі збірної Донецької області – Анастасія Марченко, Валерія Бебешко, Лія Радчинська – всі спортсменки зі Слов’янська), заліках у віковій категорії U-19, які відбулися 11-12 лютого 2022 року у місті Київ. Звання кандидата у майстри спорту України з сучасного п’ятиборства має з 2018 року.

Візитною карткою Анастасії є гарний біг та влучна стрільба. Отож, на чемпіонатах з лазер-рану (біг та стрільба з пневматичного пістолету – програма двоборства) вона завжди серед призерів змагань, причому часто їх виграє. З 10-метрової відстані дівчина повинна закрити мішені не більше ніж за 10 секунд. З цим завданням вона справляється на «відмінно».

У 2019 році Анастасія у складі збірної України відправилася у Будапешт (Угорщина), де проходив чемпіонат світу з сучасного п’ятиборства та окремо лазер-рану. У змаганнях з лазер-рану U-17 спортсменка зі Слов’янська посіла 5-е місце в особистому заліку.

З кінним спортом почала знайомитися півтора роки тому. На коні на прізвисько «Ластівка» одного разу навіть взяла участь у змаганнях з конкуру.

Влітку 2021 року закінчила загальноосвітню школу №1 м. Слов’янська і отримавши високі бали з ЗНО поступила на навчання у національний медичний університет імені О.О. Богомольця в місті Київ. В майбутньому вона мріє бути спортивним лікарем, або спробувати свої сили у тренерській діяльності з сучасного п’ятиборства.

Навчаючись у столичному медичному університеті Анастасія продовжує спортивні тренування під керівництвом Дмитра Сидорова, заслуженого тренера України з сучасного п’ятиборства, тренера-викладача школи вищого спортивного майстерства.

Навчання та тренування (останні декілька років це 10-11 тренувань на тиждень) майже не залишають17-річній дівчини вільного часу. Коли настає момент відпочинку Настя віддає перевагу книжкам.

Подорожі з родиною це завжди цікаво. Одного разу сім’я Марченко вирушила до міста Сетубал (Португалія). Грудень місяць, плюс 17, а Настя разом з батьком Геннадієм, який з дитинства розвинув у доньки любов до спорту та фізичної культури, сміливо плавають на узбережжі Атлантичного океану, загартовуючи свій організм. До речі, навіть на відпочинку без тренувань не обходиться. У Сетубалі дівчина бігала у горах.

Не один рік Настю можна побачити на обласних змаганнях з легкої атлетики – біг на дистанціях від 800 до 3000 метрів. А влітку 2021 року вона спробувала свої сили у триатлоні – плавання, велосипедний спорт та біг. Їй сподобалося і в майбутньому вона планує продовжити такі виступи.

Зі слів Олександра Брежнєва – тренера Анастасії, вона є дуже працьовитою спортсменкою:

«Працьовитість, цілеспрямованість та зібраність на стартах допомагають Насті досягати мети. Перспективна спортсменка, яка стабільно виступає на змаганнях національного рівня. Довго йшла до чемпіонства. Дуже раділа золотій медалі з сучасного п’ятиборства у віковій категорії U-17».

Будемо слідкувати за подальшими результатами й досягненнями Анастасії, бажаємо їй успіхів та чекаємо нових перемог!!!!!

Р.s.: У 2022 році 48 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської територіальної громади. З них 25 - з олімпійських видів спору, 16 - з неолімпійських видів спорту та 7 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.     


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua