Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь [02 лютого 2022  15:34]

Цей день був встановлений у 1971 р. Рамсарською конвенцією про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення як середовище існування водоплавних птахів. Україна поновила своє членство в конвенції у 1996 р. та є однією з 168 країн–учасниць.

Для Слов’янська ця дата не просто формальність. На території міста існують значні водно-болотні угіддя, які розташовані в проймі річки Колонтаївка (площею 57,7) га та вздовж озера Левадне-2 (площею 21,8 га). Вони входять до території сезонного орнітологічного заказника місцевого значення «Приозерний».

Кожного літа тут гніздяться чисельні колонії навколоводних птахів, зокрема кількох видів крячок та куликів. Серед них виділяється місцева популяція кулика-довгонога. Цей вид занесений до Червоної книги України і вважається основним об’єктом охорони.

У заказнику «Приозерний» налічується більше 70 гніздових пар кулика-довгонога, тобто його місцева популяція вважається досить значною, що викликає особливий інтерес. Цікаво, що птахи гніздяться тут як самостійно (створюючи агломерації з 3-5 пар, гнізда розташовуються на відстані кількох метрів одне від одного), так і в невеличких, але щільних змішаних колоніях разом із річковим крячком.

Створений в основному для охорони «червонокнижного» кулика-довгонога, фактично «Приозерний» є комплексним орнітологічним заказником, який служить притулком для цілого ряду видів, у тому числі включених до списку Міжнародного союзу охорони природи, рідкісних і зникаючих у Європі.

Усі бажаючи можуть взяти участь в екскурсії по водно-болотним угіддям, які організовує регіональний ландшафтний парк «Слов’янський курорт». Там ви можете зробити цікаві фотографії та ближче познайомитись з унікальним природним компонентом нашого міста.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua