Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

В Україні спростили процедуру отримання «пакунка малюка»  [27 січня 2022  09:11]

Відповідні зміни передбачені постановою Кабміну від 23 грудня 2021 р. №1390.

Відтепер отримати «пакунок малюка» можуть батьки, дитина яких народилася за кордоном або на тимчасово окупованій території України.

«Пакунок малюка» можна отримати в місцевому УСЗН за місцем проживання/перебування у разі: 

  • народження дитини на тимчасово окупованій території (ТОТ) у Донецькій і Луганській областях чи ТОТ АР Крим і м. Севастополя - за умови реєстрації місця проживання отримувача на території України або за наявності довідки ВПО,
  • народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я (підтверджується довідкою медичної консультативної комісії),
  • народження дитини за межами України,
  • відсутності «пакунка малюка» у закладі охорони здоров’я.

У пологовому будинку батьки можуть відмовитись від «пакунка малюка» та отримати грошову компенсацію. Довідка про те, що «пакунок малюка» у закладі охорони здоров’я не видано, більше не потрібна.

Якщо дитина народилася на ТОТ, до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування необхідно подати:

  • заяву,
  • копію свідоцтва про народження дитини українського зразка,
  • довідку ВПО або документ про реєстрацію місця проживання на території України, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Для отримання «пакунка малюка» заяву до місцевого УСЗН необхідно подати протягом 30 календарних днів з дня народження дитини. 

УСЗН приймає рішення про надання або відмову в наданні «пакунка малюка» не пізніше, ніж через 21 календарний день з дня отримання заяви, та повідомляє заявника про своє рішення.

Отримання «пакунка малюка» не тягне за собою зміну розміру допомоги при народженні дитини. Його вартість не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для отримання всіх видів соціальної допомоги.

Компенсація за пакунок буде виплачуватись мінімум до кінця 2023 року. 

Для її отримання необхідно відкрити поточний рахунок із спеціальним режимом використання в АТ КБ «ПриватБанк». Розмір компенсації становить 3 прожиткових мінімуми для дитини віком до 6 років (на даний час – 2100 грн, відповідно розмір компенсації - 6300 гривень). Але витратити ці гроші можна тільки на у закладах торгівлі, які внесені до реєстру учасників пілотного проєкту «Монетизація одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у 2020-2023 роках». Це необхідно зробити протягом року.

Заяву на компенсацію можна подати:

  • особисто до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради за місцем проживання або перебування,
  • звичайною поштою на адресу УСЗН за місцем проживання або перебування,
  • за допомогою сервісу «єМалятко».

Оновлений перелік документів для подання особисто або поштою:

  • заява затвердженої форми (згідно додатку до Постанови),
  • копія свідоцтва про народження дитини,
  • копія документа, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб—платників податків.

Іноземці та особи без громадянства подають також копію посвідки на постійне або тимчасове проживання, або копію посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, або копію довідки про звернення за захистом в Україні. 

Опікуни подають копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради або суду про встановлення опіки. 

Заявники з числа членів сім’ї патронатного вихователя, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу подають копію рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя, прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua