Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [20 грудня 2021  15:00]

Максим ЧЕРНОВ,
має 1-й дорослий розряд з плавання серед спортсменів
з порушенням зору.

Максим народився 8 вересня 2007 року. На даний час навчається у 8 класі слов’янської спеціальної школи №23 Донецької обласної ради. 

З 2017 року займається плаванням у Донецькому регіональному центрі «Інваспорт». 

Його тренери - Андрій КАЗНАЧЕЄВ та Світлана КАЗНАЧЕЄВА - обидва Заслужені тренери України з плавання, Олександр ЛАВСЬКИЙ. 

Чотири роки тому, коли Максиму було 10 років, до їхньої школи завітали тренери з плавання та запропонували бажаючим спробувати свої сили на водних доріжках слов’янського басейну КЗ «Фізкультурно-оздоровчий комплекс». 

Хлопцю ця ідея сподобалася. Почалися тренування. Поступово збільшувалися навантаження. Відбувався спортивний ріст. Сьогодні він вже досяг вагомих успіхів. У 2020 році на його рахунку 10 перших місць на чемпіонаті області. У 2019 році перемагав на Всеукраїнському турнірі «Повір у себе» на призи Героя України, заслуженого майстра спорту Віктора Смірнова. До речі, у слов’янському басейні Максим Чернов тренується разом з Віктором Смірновим, Олександром Мащенко, Андрієм Трусовим та іншими відомими пловцями. 

А головна мрія слов’янського юнака, який майже з народження має порушення зору, виступити на Паралімпійських іграх і виграти медаль. Допомагають йому в цьому заслужені тренери України з плавання Світлана Михайлівни та Андрій Вікторович Казначеєви. 

Для здійснення цієї мрії Максим на разі проводить 10 тренувальних занять на тиждень у басейні та тренажерному залі. І така наполегливість дає результати. Так, з 13 по 15 грудня 2021 року у місті Кам’янське (Дніпропетровська область) у басейні «МиКомп» відбувся чемпіонат України з плавання серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату, порушеннями зору та розумового і фізичного розвитку. На цих змаганнях національного рівня вдало виступили плавці Донецької області, які завоювали 46 нагород. Серед представників Слов’янська слід відзначити Віктора Смирнова, Андрія Трусова, Анастасію Сапель, Олександра Мащенка, а також Максима Чернова. 

14-річний юнак Максим Чернов, який виступав поза конкурсом (до протоколів йшли результати спортсменів віком 16 років та старше), показав чудові результати на дистанціях 200 метрів комплексним плаванням – 3 хвилини та 3 секунди (до речі, це 1-е місце), а також - на 50 та 100 метрах на спині – 39,17 сек. та 1 хв. 22 сек., відповідно. Ці результати дають право Максиму вже найближчим часом «підвищитися у класі» - отримати посвідчення кандидата у майстри спорту України з плавання. 

До речі, перед грудневим чемпіонатом України-2021 він у складі збірної Донецької області пройшов учбово-тренувальний збір, який тривав цілий місяць. В майбутньому дуже хоче стати тренером з плавання. 

До шкільних занять Максим намагається готуватися ретельно. Улюблені предмети – англійська мова та історія. Вчиться добре. У вільний час пише пісні та грає на гітарі. Виступає на шкільних святах. Влітку його все одне тягне до водойми і він вдосконалює техніку плавання на Блакитних озерах. А з батьками любить подорожувати. В цьому році був у Лозані (Швейцарія), де йому сподобався місцевий аквапарк. 

Зі слів Олександра Сергійовича Лавського, першого тренера Максима, він завзятий та старанний спортсмен, і у плаванні для нього все тільки починається: «Максим завзятий і старанний спортсмен, творча особистість. У вільний час від регулярних та важких тренувань займається створенням текстів для своїх пісень, в які вкладає всю душу. Його творчість про життя хлопця в нелегкому світі і не найпростіші часи, про вимушену розлуку з сім'єю через тренувальні збори, про покинуте рідне місто через війну, а також багато перешкод у житті. Максим вільно володіє гітарою, є автором і виконавцем своїх творів. 

У спорті проявляє себе характерним, працьовитим хлопцем. Прийшовши в басейн через величезне бажання, хлопець швидко освоїв усі види плавання. Показавши добрі результати на дитячих змаганнях «Повір у себе», потрапив на тренувальний збір. Під керівництвом Андрія та Світлани Казначеєвих навчався та вдосконалював навички плавання, що дало свої результати - Максим виконав норматив кандидата у майстри спорту відразу на трьох дистанціях! І на цьому для нього все тільки починається».

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Максима, бажаємо йому успіхів і чекаємо нових перемог!

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них 25 - з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua