Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [08 грудня 2021  14:01]

Надія ОНИЩЕНКО,
Кандидат у майстри спорту України з кінного спорту
(з конкуру – подолання перешкод)

Надія народилася 30 квітня 2004 року. На даний час навчається на 1 курсі національного медичного університету імені О.О. Богомольця (місто Київ). 

З 2014 року займається у обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону. 

Її тренер - Світлана ТВЕРСКОВА. 

Надія Онищенко дуже талановита дівчина. В 17 років вона вже досягла значних успіхів у навчанні, спорті, образотворчому та музикальному мистецтвах. 

Кінним спортом Надія займається з дев’яти років. Спочатку в м. Донецьк у клубі «Ягуар», а з 2014 року у слов’янському клубі «Аллюр» під керівництвом Світлани Іванівни Тверскової. На змаганнях виступає у конкурі - це подолання перешкод, розташованих в певному порядку. На дебютному чемпіонаті України у червні 2015 року (сел. Бреч, Чернігівська область) посіла 2-е місце з найкращим особистим результатом 125 см. 

В 2019 році відбувся чемпіонат України з кінного спорту сел Лісники, Київська область). В категорії U-15 Надія Онищенко стала бронзовим призером, виконавши норматив кандидата у майстри спорту України. В тому ж році у Лісниках проходив і міжнародний турнір, який Надія виграла у категорії «юнаки». 

На змаганнях дівчина зі Слов’янська виступає на конях Хай-хоупс (це її перший кінь породи занг) та Куссімо (голштінська порода). Надія розповіла цікаву історія про те, як вона стала їздити на коні Хай-хоупс. 

«Взимку 2016 року у столиці України був майстер-клас, який організувала українська федерація кінного спорту. Мені пощастило удосконалювати практичну майстерність під керівництвом голландського спеціаліста Піта. І найголовніше, що після цього спортивного заходу кінь Хай-хоупс відправився на спеціальному транспорті батмані у слов’янський клуб «Аллюр», щоб у подальшому я на ньому їздила на тренуваннях та виступала на змаганнях» - згадує слов’янська спортсменка. 

А вже навесні 2016 року Надія три тижні провела у італійському місті Ареццо, де на місцевій стайні проводила тренування і набиралася досвіду з багатьма вершниками з різних європейських країн. При цьому їздила вона на своєму коні Хай-хоупс, який був доставлений з України в Італію на коневозі. 

Ще один закордонний тренувальний збір з підвищення спортивної майстерності Надія провела разом зі своїм старшим братом Олексієм влітку 2017 року у німецькому містечку Бад-Зальцунген. До речі, Олексій Онищенко займається кінним спортом разом з сестрою з 2014 року та має 1-й юнацький розряд з конкуру. На стайні у Бад-Зальцунгені досвід слов’янським вершникам передавав Віктор Слепньов (колишній тренер Світлани Іванівни Тверскової). 

Серед відомих українських вершників кумир Надії - це майстер спорту України міжнародного класу Костянтин Золін з Дніпра. В 2020 році вона тренувалися разом з ним у Києві, поповнивши особистий багаж практичних та теоретичних знань. 

На сьогодні найкращий результат Надії - 150 см. Це подолання однієї перешкоди. А за маршрутом – це 12-14 перешкод вона долає бар’єри на висоті 130 см. 

У своїх досягненнях у кінному спорті Надія звичайно відзначає наставника Світлану Тверскову, а також батьків, які намагаються не пропускати жодного старту доньки та гаряче підтримують її. При цьому кінний спорт зіграв дуже велику роль у житті дівчини. Він допоміг їй у розвитку особистості та сформував характер і світогляд. 

Також слід відзначити, що Надія займалася сучасними танцями, а зараз не проти пограти у бадмінтон. До речі, цієї осені вона стала переможцем змагань з бадмінтону у парному розряді серед закладів вищої освіти міста Київ, де зараз навчається. 

Закінчивши слов’янську загальноосвітню школу №15 з золотою медаллю, Надія Онищенко вступила вчитися у медичний університет м. Києва. Слід зазначити, що результати ЗНО у Надії одні з найкращих не тільки у місті, а й по області. 17-річна слов’янська дівчина набрала по 200 балів з двох предметів - біології та англійської мови. 195 балів набрала по математиці та 193 бали з української мови. А в 2017 році вона виграла обласну олімпіаду з біології. 

Надія Онищенко на протязі кількох років вивчала іноземні мови – англійську та німецьку у лінгвістичному центрі «Prime Time», а нещодавно стала самостійно вивчати і французьку мову. 

Сім років навчалася у музикальній школі, де грала на піаніно. Із задоволенням грає твори улюблених композиторів, серед яких виділяє Сергія Рахманінова та Мікаела Тарівердієва. Захоплюється живописом. Дуже любить малювати на полотні олійними фарбами тварин, особливо коней

Зі слів Світлани Іванівни Тверскової – тренера Надії, вона уважна, та цілеспрямована спортсменка, завжди готова поділитися досвідом: 

«Надія талановита та працелюбна дівчина. Уважна, цілеспрямована, завжди готова поділитися досвідом зі своїми молодшими товаришами, прийти їм на допомогу, якщо в них щось не виходить. Добре відчуває коня. Якщо вона залишиться у спорті, то, на мою думку, у неї обов’язково в майбутньому будуть ще більш високі результати та здобутки, в тому числі і світового рівня».


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua