Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Увага! З 20 листопада на водних об’єктах Донецької області починає діяти заборона на вилов раків [17 листопада 2021  16:03]

З метою створення відповідних умови для нормального циклу розмноження та відтворення річкових раків, з 20 листопада 2021 року на рибогосподарських водних об’єктах Донецької області починається заборона на вилов річкових раків, яка триватиме до 30 червня 2022 року, відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області від 15.11.2021 № 173 «Про встановлення заборони на вилов раків в рибогосподарських водних об’єктах Донецької області у 2021 – 2022 роках». Ознайомитись з вищезазначеним наказом можна за посиланням.
 
Основним зовнішнім чинником, який визначає термін проходження всіх етапів розмноження річкових раків є температура води та, в меншій мірі, фотоперіодизм і гідрологічний режим. За даними багаторічних досліджень, спарювання та закладка ікри у раків розпочинається за температури води нижче 10 С. 

Температурний режим основних рибогосподарських водних об’єктів Донецької області у першій, другій декадах листопада характеризувався показниками, наближеними до середньо багаторічних; температура води станом на початок листопада складає 6–9 С. Такі умови є оптимальними для спарювання річкових раків. Тому для забезпечення сприятливих умов для відновлення їхньої популяції, на території Донецької області встановлюється заборона на вилов раків.

Процес розмноження у раків:

Рак стає статевозрілим на третьому році життя, коли досягає довжини не менше 7-8 см. Серед статевозрілих особин самців завжди в два-три рази більше, ніж самок. Самці і самки спаровуються в жовтні-листопаді, а іноді пізніше, що залежить від кліматичних і погодних умов. Один самець може запліднити до 3-5 самок. У заплідненої самки на черевній стороні її головогрудей з’являється біля пляма. Ікра прикріплюється до черевних ніжок самки і виношується на них до вилуплення молоді, що відбувається в кінці травня або на початку червня. У період виношування ікри самка ховається в норі або в інших затишних місцях, виходячи зрідка для пошуку їжі. Самки періодично роблять певні рухи черевцем, завдяки чому ікра омивається свіжою водою і очищується від мулу. Цим же вони змушені займатись взимку, тому взимку самки також залишаються поодинці в норах або інших подібних схованках і в сплячку не впадають. Отже тривалість виношування ікри самкою рака становить близько семи місяців. 

Спарювання річкових раків зазвичай відбувається восени (при температурі близько 8-10 С) і триває 2-3 тижні. Річкові раки, особливо самці, виявляють у цей період підвищену агресивність і рухову активність і не тільки вночі, як завжди, але і вдень виходять з нір та повзають на дні водойми. 

Через 3-4 тижні після спарювання самки приступають до ікрометання, випускаючи ікру через статевий отвір. Ікра одразу приклеюється під плесом до псевдоніжок і залишається там до вилуплення личинок. Це найважчий період у житті самки. Ікра вимагає невпинного промивання водою, збагаченою киснем, тому самка безперестанку жене воду під плесом, підгинаючи і розгинаючи кінець хвоста. 

У спокійній воді, особливо коли самка сидить у норі, вода застоюється, збіднюється киснем і збагачується продуктами обміну речовин, через що ікра гине. Самка постійно промиває ікру, очищає її від бруду, нитчастих водоростей і цвілі. При цьому частина ікринок відривається від плеса, падає на дно і гине. 

Самка (рачиця) може розмножуватися майже 10 років. Якщо ж раки добре харчуються, або їх належним чином підгодовувати, то вони виростають досить великі, і народжуються від початку травня і до кінця червня. А отже ловити без шкоди для їх розвитку можна починати в липні. 

Нагадуємо, лов раків під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства, за яке передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП та штраф, розмір якого від 340 до 680 грн. 

Крім штрафу, за кожен незаконно добутий екземпляр рака нараховуються збитки у розмірі 3 332 грн. 

Донецький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок – любителів та рибалок - промисловиків дотримуватись встановленої заборони на вилов річкових раків. В разі виявлення фактів незаконного вилову річкових раків просимо невідкладно повідомляти за номерами телефонів «гарячої лінії»: (099) 391-10-90, (068) 446-86-54. 

Довідкова інформація: 

З першого листопада 2021 року на зимувальних ямах у водних об’єктах Донецької області діє осінньо – зимова заборона на вилов водних біоресурсів, яка триватиме до початку весняно – літньої нерестової заборони 2022 року. 

Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua