Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [15 листопада 2021  17:22]

Анастасія САПЕЛЬ,
майстер спорту України з плавання серед спортсменів
з ураженням опорно-рухового апарату. 

Анастасія народилася 4 червня 2005 року. На даний час навчається у 11 класі ЗОШ №15. 

З 2017 року займається плаванням у ДРЦ «Інваспорт». 

Її тренери - Андрій КАЗНАЧЕЄВ та Світлана КАЗНАЧЕЄВА - обидва Заслужені тренери України з плавання, Олександр ЛАВСЬКИЙ. 

Анастасія Сапель талановита та різнобічна людина. Протягом семи років вона навчалася у міській школі мистецтв і в 2016 році закінчила клас театрального мистецтва. Учасниця Всеукраїнського конкурсу «Зірки та зіроньки». 

Коли дівчині виповнилося 11 років вона здійснила свою чергову мрію та поповнила групу спортивного плавання. Настя каже, що з дитинства полюбляла плавати, при цьому ніколи не боялася води та глибини. 

ЇЇ перший тренер Олександр Сергійович Лавський. За півроку дівчина освоїла усі чотири види плавання – вільний стиль, брас, батерфляй та плавання на спині. 

Одного разу на тренуванні Анастасія привернула на себе увагу заслуженого тренера України Світлани Михайлівни Казначеєвої. Досвідчений тренер побачила у дівчини спортивні задатки і запропонувала зробити у плаванні крок уперед: а саме, більш інтенсивні тренування та виступи на змаганнях. Анастасія починає вдосконалювати техніку плавання на водних доріжках слов’янського басейну КЗ «Фізкультурно-оздоровчий комплекс» під керівництвом Андрія Вікторовича та Світлани Михайлівни Казначеєвих. 

Результат не змусив себе довго чекати. Вже у 2018 році у місті Кам’янське (Дніпропетровська область) Анастасія на національних змаганнях серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату виконала норматив майстра спорту України з плавання. Дистанцію 100 метрів вільним стилем вона подолала з результатом – 1 хвилину 16 секунд. 

У 2020 році на її рахунку 10 перших місць на чемпіонаті області. Дворазова переможниця Всеукраїнського турніру «Повір у себе» на призи Героя України, заслуженого майстра спорту Віктора Смірнова. 

В квітні 2021 року Анастасія отримала перемоги на Кубку України одразу на чотирьох дистанціях – 50 м, 100 м, 200 м вільним стилем та 50 метрів батерфляєм. Слід зазначити, що «кроль» - вільний стиль плавання - є улюбленим для Насті. При цьому їй більш усього подобається плисти дистанцію 200 метрів. Найкращий результат – 3 хвилини 21 секунда. 

Анастасія є чемпіонкою України та входить до резервного складу національної збірної країни з плавання. Успіхам на блакитних доріжках басейнів Анастасія звичайно вдячна своїм наставникам. Відзначає їх професійність та залізну дисципліну, яку вони тримають зі своїми підопічними. 

Мрія Анастасії - це виступ на міжнародних стартах та Паралімпійських іграх. Влітку цього року вона дуже уважно слідкувала за виступами збірної України з плавання на Паралімпіаді-2020 у Токіо (Японія). До речі, у слов’янському басейні вона тренується разом з Віктором Смірновим, Олександром Мащенко, Андрієм Трусовим та іншими відомими пловцями. 

У вільний час 16-річна Анастасія гуляє з друзями вулицями рідного міста, читає книжки, інколи може подивитися серіали. 

Вивчає дві іноземні мови – англійську та німецьку. Подорожує містами країни. Залишилася у захваті від таких міст, як Київ, Львів, Одеса. В Южній Пальмірі їй пощастило відвідати театр. 

За кордоном ще не була. Але є велика мрія одного разу потрапити у столицю Франції – Париж. 

Зі слів Олександра Сергійовича Лавського, тренера Анастасії, вона наполегливо тренується для досягнення нових висот у плаванні: «Прийшовши в спортивну групу плавання вже в більш свідомому віці, Анастасія негайно захопилася заняттями в басейні, надихаючись колегами по доріжкам – Віктором Смірновим, Андрієм Трусовим та іншими багаторазовими чемпіонами паралімпіад та міжнародних змагань. І вже за рік, пройшовши відбори міських та обласних змагань, вона змогла відібратися для старту на чемпіонати та кубки України і дуже швидко виконати норматив майстра спорту України. Настя захоплюється театральною діяльністю і мріє продовжити навчання в цьому напрямку, але спорт завжди залишиться для неї на першому місці і вона буде наполегливо тренуватися для досягнення нових висот у плаванні та здійснення головної мети - золота медаль Паралімпійських ігор».

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Анастасії, бажаємо йому успіхів і чекаємо нових перемог!

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них 25 - з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua