Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

У Слов’янську відмітили 78-му річницю визволення міста від нацистських загарбників [06 вересня 2021  13:33]

Череда заходів, присвячених Дню міста, у Слов’янську традиційно розпочинається 6 вересня — у річницю визволення від нацистських загарбників. 

У цей день відбулося покладання квітів до братських могил воїнів Другої світової та могил героїв, що полягли за свободу України під час неоголошеної російсько-української війни. 

Мітинг, присвячений 78-му Дню звільнення Слов’янська від нацистської навали, пройшов у парку Шовковичний, біля монументу Слави. 

Вшанувати пам'ять загиблих та привітати живих ветеранів, число яких, як це не сумно, з кожним роком невблаганно зменшується, прийшли біля сотні містян. Серед них були представники міської влади, комунальних підприємств, правоохоронних органів, військові, студенти та школяри. 

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник міського голови Слов'янська Юрій Підлісний. Він передав привітання від керівника Слов’янської міської ВЦА Вадима Ляха, який перебуває у відрядженні в Києві, та висловив подяку ветеранам. 

«Низький уклін вам. Нехай ваші серця зігріває пам'ять мільйонів людей, які шанують ваш подвиг і ніколи його не забудуть», - звернувся він до ветеранів. На сьогодні у Слов’янській громаді залишилося лише 26 воїнів Другої світової війни. Наймолодшому з них вже виповнилося 93 роки. 

Також на мітингу виступили голова Слов’янської міської організації ветеранів України Леонід Васильчук та керівник первинної ветеранської організації ДДПУ Валентина Хижнякова. 

«Шостого вересня 297-й полк полковника Матвєєва і 61-а Гвардійська стрілецька дивізія генерала Лозановича увійшли до палаючого та підірваного Слов'янську. За доблесть, виявлену в боях за визволення міста, ці дивізії були удостоєні почесного найменування «Слов'янські», - нагадав Леонід Васильчук. 

Пам'ять полеглих захисників рідної землі вшанували хвилиною мовчання, протягом якої були схилені державні прапори. Бійці частини 3035 Нацгвардії України поклали до монументу Слави гірлянду з ялинових гілок. 

Концертна частина заходу включала тематичні вокальні номери місцевих творчих колективів. За вже сформованою традицією, попурі з пісень буремних 1940-х виконав хор ветеранів війни та праці. На жаль, цього разу артисти виступали без свого керівника Миколи Івченка. Він пішов із життя зовсім недавно. Його пам’ять присутні вшанували оплесками. 

Завершився мітинг покладанням квітів до Вічного вогнища.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua