Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [26 серпня 2021  08:40]

Єлизавета Татаренко,
Кандидат у майстри спорту України з карате по версії JKS,
чемпіонка світу U-17 з карате по версії JKS.

Єлизавета народилася 29 травня 2003 року. На даний час закінчила 1 курс Донецького національного медичного університету. 

З 2011 року займається карате в клубі «Тецу Рю». 

Її тренер - Ігор ШАЛАУМОВ. 

Вперше Єлизавета вирішила спробувати свої сили у карате, коли побачила оголошення біля під’їзду свого будинку про набір дітей в секцію клуба «Тецу Рю» (в перекладі з японського – Залізний дракон). На той час їй було 8 років. З перших тренувань дівчина настільки захопилася карате, що зрозуміла – це її вид спорту. 

Карате – це бойове мистецтво, мистецтво самозахисту за допомогою ударів, блоків та рухів. Сучасні змагання з карате мають три дисципліни: спаринг (куміте), формальні вправи та комбінації (ката) без зброї та зі зброєю (ката кобудо). 

Поєдинки з карате відбуваються на татамі. Розмір квадрата – 8х8 метрів. На майданчику є головний рефері та чотири судді, які слідкують за дотриманням правил під час бою. Якщо каратист під час куміте набирає чотири очки – це дострокова перемога. На татамі спортсмени виходять у білому кімоно. На ноги одягають – фути, на руки – рукавички. Також для захисту зубів у каратистів обов’язково повинна бути капа. 

В Україні дуже розвинене карате JKS. Українська асоціація карате є офіційним представником міжнародної федерації «Japan Karate Shoto Federation» (JKS). І зараз у світі збірна України з карате JKS знаходиться на провідних ролях на ряду з національними командами Японії, Італії, Єгипту та Азербайджану. При цьому Донецька область є лідером в України декілька років поспіль. 

«Карате – вид спорту, де всі один одного поважають, навіть включаючи суперників на змаганнях. Карате – видовищний, емоційний вид спорту, який розвиває людину не тільки фізично, але й духовно» - розповідає Єлизавета. 

Слід зазначити, що вихованці слов’янського клубу «Тецу Рю» вивчають також історію цього бойового мистецтва. 

З 2016 року Єлизавета Татаренко починає виступати на чемпіонатах України. На сьогодні вона є триразовою срібною призеркою (2016, 2017, 2018) та триразовою чемпіонкою (2019, 2020, 2021) національних змагань. 

В 2019 році, ставши вперше кращою каратисткою країни у віковій категорії U-17, Єлизавета відправляється у складі збірної команди України на чемпіонат світу у Дублін (Ірландія). І там її чекає успіх. Вона стає чемпіонкою у ваговій категорії 59 кг серед дівчат віком до 17 років. 

За десять років занять карате Єлизавета успішно здала 10 екзаменів і на разі має коричневий пояс (1 Q). Попереду – чорний пояс (1-й дан). Наставник клубу «Тецу Рю» Ігор Шалаумов не сумнівається, що найближчим часом його підопічна підвищить свою кваліфікацію. А екзамени каратисти здають як з кати, так і з куміте під наглядом офіційних представників національної федерації карате. 

До вступу в медичний національний університет Ліза навчалася в ЗОШ №13 міста Слов’янська. Була відмінницею протягом всіх років навчання. Грала за збірну школу у волейбол. Також дівчина любить читати книжки та відпочивати з наметами на Оскільському водосховищі. 

Цього літа Єлизавета дуже уважно стежила за подіями на Олімпіаді в Токіо. Переживала за виступи українських каратистів, які у підсумку здобули дві медалі: Анжеліка Терлюга – «срібло», Станіслав Горуна – «бронзу». 

Зі слів Ігоря Вікторовича Шалаумова, тренера Єлизавети, вона працьовита, цілеспрямована та амбітна спортсменка: 

«Єлизавета дуже працьовита спортсменка. Ніколи не скаржиться ні на які труднощі. Необхідно тренуватися три години – буде тренуватися три години. При цьому вона талановита та цілеспрямована спортсменка. У житті спокійна, але проявляє силу волі та характерна татамі». 

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Єлизавети, бажаємо їй успіхів і чекаємо нових перемог!

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них 25 - з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua