Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіат Слов’янської міської ради [18 серпня 2021  08:41]

Я – чемпіон!
Стипендіат Слов’янської міської ради

Данило ЧУГАЄВ,

кандидат у майстри спорту України з авіамодельного спорту,
бронзовий призер етапу Кубка світу з авіамодельного спорту.

Данило народився 13 грудня 2003 року. На даний час закінчив 11 клас Слов’янської загальноосвітньої школи № 18.

З 2016 року займається в авіаційному клубу «Чайка» ПрАТ «Бетонмаш».

Його тренер - Павло ЛОБОВ.

Данило займається авіамодельним спортом п’ять років. При цьому у нього досить таки цікава історія з початком занять в авіаційному клубі. Одного разу юнак на місцевій площі побачив показові виступи вихованців клубу «Чайка», які запускали літаки у повітря. Йому дуже сподобалися польоти літаків, але на той час він для себе вже обрав хокей, і декілька років виступав за юнацьку команду «Донбас» (м. Дружківка).

В 2016 році паралельно з хокеєм Данило почав конструювати літальні апарати. З часом він настільки захопився літаками, що залишив спортивну гру на льоду, остаточно переключившись на авіамодельний спорт.

Авіамодельний спорт – технічний вид спорту, в якому учасники змагаються у конструюванні та виготовленні моделей літальних апаратів (планерів, літаків, вертольотів, ракет, тощо) та в керуванні ними при польотах на швидкість, дальність, тривалість польоту та у виконанні фігур вищого пілотажу. На міжнародному рівні авіамодельний спорт керується Міжнародною федерацією авіаспорту FAI (під егідою FAI проводяться міжнародні змагання), котра встановлює класифікацію, правила та порядок проведення змагань.

Данило спеціалізується у виготовленні та запуску кімнатних та кордових моделей літаків. Якщо кімнатні моделі виготовляються з легкого матеріалу – переважно з пінопласту (середня вага 20-30 грамів) та запускаються у закритих приміщеннях, то кордові (пілотажні) моделі - з фанери або дерева м’яких порід – бальзи (середня вага літака – 1500 грамів), а запускаються вони на відкритих майданчиках – кордодромах або футбольних майданчиках. Слід зазначити, що товщина матеріалу бальза складає від 1 до 10 міліметрів.

Слов’янський хлопець віддає перевагу кордовим моделям, хоча їх виготовлення в рази складніше, ніж кімнатних. Порівняйте самі: кімнатну модель можна зробити від 2 годин до тижня, а ось кордову – від 4 місяців до 1,5 років!

На разі в колекції Данила є три кордові пілотажні моделі літаків, при чому одна з них розбірна (для літака використовується спеціальний переносний ящик), та близько 100 кімнатних моделей.

Данило Чугаєв є багаторазовим переможцем та призером чемпіонатів та етапів Кубка України, а також має відзнаки на міжнародних змаганнях серед кордових моделей літаків у класі F2B серед юніорів (U-21).

В зимові місяці вихованці клубу «Чайка» займаються виготовленням та налаштуванням власних літальних апаратів. А з весни по осінь триває змагальний період.

Тренуються спортсмени на стадіоні «Локомотив» КПНЗ «Міська КДЮСШ» тричі на тиждень по 3-4 години. Для запуску з подальшим керуванням літака потрібна відкрита місцевість діаметром 50-55 метрів.

Один політ триває 7 хвилин. За цей час пілот повинен запустити двигун та зайняти місце для керування літаком. В подальшому він виконує пілотажні фігури – їх 15 (комплекс сформований FAI). За одне заняття – 6-7 польотів.

Щоб до автоматизму довести свої дії пілотам в середньому необхідно 2-3 роки, - каже Данило. З цих 15 фігур для нього найскладніші дві вісімки над головою – у виконанні, та дві вертикальних вісімки – у вивченні.

До речі, на тренуваннях 17-річний юнак більше втомлюється морально, ніж фізично. Дуже важлива дисципліна. Також пілоту необхідно мати відмінну реакцію, силу волі, концентрацію уваги, вестибулярний апарат.

У вільний час Данило з друзями їздить на велосипедах. Любить грати у волейбол. Дуже радий, що йому вдалося виконати стрибок з парашутом. Це відбулося у Харкові на аеродромі. До цієї сміливої дії він готувався півроку.

Зі слів тренера Павла Сергійовича Лобова, Данило вже досяг вагомих результатів: 

«Удосконалив виготовлення авіаційних моделей на досить професійному рівні. Удосконалив льотну підготовку на національних і міжнародних змаганнях. При цьому йому ще є до чого прагнути».


Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Данила, бажаємо йому успіхів і чекаємо нових перемог!

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них - 25 з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.   


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua