Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон!  [29 червня 2021  14:14]

Я – чемпіон!
Стипендіат Слов’янської міської ради
 
Марія БІРЧЕНКО,
бронзовий призер чемпіонату України з кінного спорту
(у конкурі - подолання перешкод)

Марія народилася 24 травня 2006 року. На даний час закінчила 9 клас Слов’янської загальноосвітньої школи № 12.

З 2016 року займається у обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву (надалі - ОСДЮСШОР) з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону.

Її тренер: Світлана Тверскова.

Що ж таке кінний спорт? Це широке поняття. Воно включає різні види їзди на конях, змагання та різні вправи з верхової їзди. Під час їзди вершник взаємодіє з конем: керує ним за допомогою переміщення своє ваги, руху ніг, натягом або ослабленням поводів, силою голосу. Найбільш популярні види кінного спорту – виїздка та конкур.

Виїздка – це основа верхової їзди. Уміння легко і точно керувати конем, вимагати від нього чіткого виконання складних фізичних і гімнастичних вправ, це важливо в будь-якому виді кінного спорту.

Конкур – це подолання перешкод, розташованих в певному порядку. Цей вид кінного спорту вимагає хорошого балансу і рівноваги вершника.

Марія п’ять років тому стала професійно займатися кінним спортом у клубі «Аллюр». Її тренер Світлана Іванівна Тверскова довірила юній дівчині «коней-вчителів» з іменами Алмаз та Етна. В 2019 році Марія вперше виступила на чемпіонаті України з кінного спорту (виїздка) у місті Київ.

А в нинішньому році вона вже стала призером, як Кубку так і чемпіонату України в категорії «юнаки». Змагання проходили у місті Жажків (Черкаська область).

У квітні на етапі національного Кубку Марія Бірченко посіла друге місце у конкурі на висоті 120 см, виступаючи на коні Куссімо.

А в червні Марія здобула бронзову нагороду чемпіонату України у конкурі. 15-річна дівчина успішно подолала маршрут з 12 перешкод на коні Ільхан на висоті 115 см без штрафних очок. До речі на тренуваннях Марія брала одиночну висоту і 125 см.

Цікаво, що під час нагородження переможці та призери змагань отримують медалі, а для їх коней видають спеціальний приз - розетку.

Згадуючи, дівчина каже, що долати перешкоди починала з висоти – 50 см. На деяких позначках був присутній страх. Але з ним вона впоралася. Зараз на змаганнях дійшла до результату – 120 см. Найближча мета – 125-130 см. При цьому не кожен кінь навіть з самим професійним вершником може взяти висоту 120 см.

Марія Бірченко має перший дорослий розряд України з кінного спорту. Але Світлана Тверскова ставить за мету - виконання нормативу кандидата у майстри спорту України вже у найближчий час.

Вдосконалює майстерність верхової їзди Марія шість разів на тиждень на конях породи українські верхові Ільхан, Ванд Хелсінг та Ардібаш. Тренування на одному коні триває 45 хвилин. За цей час вершник виконує розминку – крок, рись, галоп, а потім переходить на виїздку (виконання вправ на керування конем) та подолання перешкод. Узимку заняття відбуваються у критому манежі, але вони не такі інтенсивні.

Знаходячись у кінному клубі Марія відчуває себе, як вдома. Вона спілкується та говорить з кіньми. Спілкування дуже добре впливає на коней. Вони стають добрішими. А від взаємодії вершника і коня дуже багато залежить. Це і техніка їзди вершника, і його результати в подоланні перешкод. До речі, Марії дуже подобається конкур, як більш видовищний вид кінного спорту.

Зараз у 15-річної дівчини дуже велика любов до коней. Без них – ніяк. Досягнення спортсменки – це результат праці з кіньми і звичайно, робота тренера. Марія дуже вдячна своєму наставнику, а також батькам, які підтримають доньку у всіх починаннях та радіють ії перемогам.

Слід зазначити, що до занять кінним спортом, Марія відвідувала секції спортивної гімнастики та спортивних танців. Наразі один вихідний день на тиждень – понеділок – вона присвячує допомозі по господарству своїй улюбленій бабусі. 

 Зі слів Світлани Тверскової – тренера Марії, вона є дуже перспективною спортсменкою:

 «Перспективна спортсменка з добрими даними. Працьовита, цілеспрямована. Кінний спорт – це довгий шлях і важка щоденна праця, і тішить те, що Марія бачить свою мету у цьому виді спорту і на тренуваннях доводить, що гідна стати чемпіоном».

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Марії, бажаємо їй успіхів і чекаємо нових перемог!
 
Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них 25 з олімпійських видів спору, 18 з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua