Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон!  [27 травня 2021  11:42]

Я – чемпіон!
Стипендіат Слов’янської міської територіальної громади

 
Валерія БЕБЕШКО,
чемпіонка України U-15, U-17 з сучасного п’ятиборства

Валерія народилася 26 серпня 2006 року. На даний час навчається у 9 класі Слов’янської загальноосвітньої школи № 8.

З 2016 року займається у обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву (надалі - ОСДЮСШОР) з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону.

Її тренери: Олександр БРЕЖНЄВ та Дмитро БРЕЖНЄВ.

Що ж таке сучасне п’ятиборство? Це олімпійський вид спорту, який включає в себе наступні дисципліни: змагання з бігу, плавання, стрільби, фехтування та кінного спорту. Сучасне п’ятиборство вигадав П’єр де Кубертен, який є засновником сучасних Олімпійських ігор.

Можна сказати, що у Слов’янську цей вид спорту з’явився випадково. ОСДЮСШОР з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону змінила Донецьку прописку на Слов’янську у 2014 році. І наше місто одразу стало центром сучасного п’ятиборства у Донецькій області. Наразі цей вид спорту розвивається ще у двох містах Донеччини – Соледарі та Маріуполі.

А зараз ми познайомимося з однією з провідних спортсменок цього виду спорту. Валерія Бебешко прославляє не тільки Слов’янськ та Донецьку область, а й нашу країну на міжнародній арені.

Потрапити юній дівчині у великий спорт допоміг один випадок. Валерія бігала з однолітками на одному з місцевих стадіонів і її примітив тренер Дмитро Брежнєв, запропонувавши займатися в ОСДЮСШОР з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону. І ось вже протягом п’яти років вона вдосконалює одну за одною дисципліни, які входять до програми сучасного п’ятиборства.

Слід зазначити, що дисципліни до програми змагань додаються поступово, відповідно до вікових категорій. Спочатку спортсмени виступають у таких дисциплінах як біг та плавання, потім додається стрільба з лазерного пістолету, наступний вид – фехтування, а на «десерт» - кінний спорт - з 18 років.

На даний момент Валерія виступає за програмою перших чотирьох дисциплін. Це біг 3х800 м., плавання 200 м. вільним стилем, стрільба з лазерного пістолету з відстані 10 м. та фехтування. Саме фехтування зараз приносить Лері найбільшу радість. Тренування проходять шість разів на тиждень, включаючи дворазові тренінги у вівторок та четвер. Не кожному це під силу!

Валерія є членом резервного складу національної збірної команди України з сучасного п’ятиборства. За п’ять років тренувань слов’янська дівчина досягла значних висот. І вже має звання чемпіонки України в вікових категоріях U-15 та U-17. Також вона неодноразово перемагала на етапах Laser Run – біг зі стрільбою.   Laser Run – це змагання, в яких необхідно пробігти декілька однакових дистанцій і виконати стрільбу на вогневих рубіжах.

Є у 14-річної дівчини досвід виступів і на міжнародній арені. У складі юнацької збірної України Валерія Бебешко у 2018 році виступала на чемпіонаті світу у Хургаді (Єгипет), а у 2019 році – на чемпіонаті Європи у Будапешті (Угорщина). У мріях Валеріі – виступ на Олімпійських іграх.      

 Зі слів Олександра Брежнєва – тренера Валерії, вона є дуже перспективною спортсменкою: 

 «Працьовитість та цілеспрямованість допомагають Лері досягати мети. Вона має усі передумови стати топовим спортсменом-п’ятиборцем не тільки в Україні, але і на міжнародній арені».
 
Будемо слідкувати за подальшими результатами й досягненнями Валерії, бажаємо їй успіхів та чекаємо нових перемог! 

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них 25 з олімпійських видів спору, 18 з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua