Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

«Здоров’я для всіх!» [01 квітня 2021  08:25]

Протягом всієї історії людства людей хвилюють питання: як зберегти здоров'я до глибокої старості? Які фактори ризику впливають на здоров'я, свідомість і життя людини, і як можна їх уникнути? Ця проблема стала особливо злободенною в епоху цивілізованого суспільства і науково - технічного прогрессу. Сьогодні існує понад 300 варіантів визначення поняття «здоров'я»: одні характеризують здоров'я як відсутність хвороб, інші - як здатність зберігати рівновагу між організмом і постійно мінливій зовнішнім і внутрішнім середовищем, треті - як гармонійний фізичний розвиток. Згідно статті 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» здоровʼя це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних вад. 

7-го квітня 1948-го року на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я виникла ідея проводити міжнародне свято: Всесвітній день здоров’я. У цей день в країнах світу проводяться заходи, які закликають людей вести здоровий спосіб життя та приділяти більше уваги профілактиці захворювань. 

Здоровʼ залежить від багатьох чинників: 

  • 60% залежить від способу життя (харчування, умови праці, матеріально – побутові умови);
  • 20% залежить від навколишнього середовища та географічно – кліматичних умов;
  • 10% залежить від генетичної біології людини;
  • 10% залежить від охорони здоров'я

Існують правила здорового способу життя: 

№1. Раціональне харчування. У Гарвардському університеті розробили Тарілку здорового харчування. 

  • Овочі та фрукти повинні становити основну частину Вашого прийому їжі - ½ тарілки.
    Забезпечте різноманітність кольору і вигляду Вашої їжі та пам'ятайте, що картопля не вважається овочем по тарілці Здорового Харчування через негативний вплив на рівень цукру в крові. 
  • Віддайте перевагу цільнозерновим - ¼ тарілки. 
    Цілісні і неочищені зернові - ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них, наприклад, макарони з цільної пшениці, - менше впливають на рівень цукру в крові і інсулін, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.
  • Сила білка - ¼ тарілки.
    Риба, курка, квасоля, горіхи є здоровими і різноманітними джерелами білка. Їх можна додати в салат і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте його споживання в переробленому вигляді, такому як бекон і сосиски.
  • Корисні рослинні масла - в помірній кількості.
    Вибирайте корисні рослинні масла, такі як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Уникайте частково гідрогенізовані олії, які містять шкідливі транс-жири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає "корисно."
  • Пийте воду, каву або чай.
    Відмовтеся від солодких напоїв, обмежте споживання молока і молочних продуктів до однієї або двох порцій в день, обмежте споживання соку до маленького стакана в день.
  • Будьте активні.
    Основне послання Тарілки Здорового Харчування - віддайте перевагу якості харчування.
  • Вид вуглеводів у вашому харчуванні важливіше, ніж кількість, тому що деякі джерела вуглеводів - такі, як овочі (крім картоплі), фрукти, цільнозернові, бобові - корисніше, ніж інші.
    Тарілка Здорового Харчування також радить уникати вживання солодких напоїв, основне джерело калорій - зазвичай з низькою харчовою цінністю.
  • Тарілка Здорового Харчування заохочує вживання корисних рослинних масел і не встановлює ліміт на щоденну витрату калорій від корисних джерел жиру.

№ 2 Активність, активність і ще раз активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. Існує правило 10000 кроків в день. 

№ 3 Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю і тим більше наркотики. 

№ 4 Основа здорового способу життя - правильний розпорядок дня. 

Що значить правильний розпорядок дня? Це, перш за все, 8-ми годинний здоровий сон. Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня: будній чи вихідний. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника - це означає, що ви виспалися. 

№ 5 Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Менше хвилюйтеся, а більше посміхайтеся! 

№ 6 Здоровий спосіб життя - це дбайливе ставлення до себе! Наприклад, під час занять у спортзалі, потрібно думати не про те, щоб швидше піти і рахувати хвилини, а займатися із задоволенням, з думками про те, що кожна вправа підтягує Ваші м'язи .... Кожна вправа наближає Вас до ідеалу! 

№ 7 Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції. 

Знаючи, що таке здоров'я, які чинники впливають на його складові, що таке здоровий спосіб життя, спробуйте вибрати життєвий шлях, що веде до здоров'я.

Будьте здорові!


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua