Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Як житловий фонд Слов’янської громади готують до зими без опалення [12 вересня 2022  13:45]

На Донеччині триває підготовка до опалювального сезону. Цього року він має свої особливості. Через війну область залишилась без газу, а отже, централізоване теплопостачання багатоквартирного житлового фонду наразі неможливо.

Така ситуація трапляється в історії України вперше. Вона потребує певних заходів, щоб зберегти житло. Один з них передбачає консервацію внутрішньо будинкових систем водопостачання. Що вона означає - це питання все частіше турбує мешканців громади, які збираються зимувати у квартирах. Роз’яснення надали представники «Словміськводоканалу» та Управління житлово-комунального господарства Слов’янської МВА.

По-перше, в водопровідному колодязі кожного багатоквартирного будинку має бути встановлена запірна арматура. По-друге, до підвальних приміщень будуть прокладені окремі труби та встановлені водорозбірні крани. По-третє, системи централізованого водопостачання в будинках будуть перекриті. Все це робиться, аби запобігти поривам внутрішньо будинкових трубопроводів.

Чому це може статись? Для прикладу візьмемо звичайний 9-поверховий будинок. Припустимо, що в під'їзді з 36-ти квартир мешканці залишаться лише в декількох. Єдиний варіант зігрітися взимку – електрообігрівачі. Але їх вистачить лише для того, щоб підтримувати плюсову температуру лише в цих квартирах. Всі інші квартири, а також приміщення загального користування – сходові клітки, горище та підвал – промерзатимуть. Відповідно, замерзнуть і всі внутрішньобудинкові комунікації.

Якщо при негативній температурі водопровідна труба буде заповнена, її неминуче розірве. У квартирі на 9-му поверсі багатоповерхівки, за відсутності опалення, труби холодної води перемерзнуть. Під час розмерзання відбудеться розрив труб та залиття нижче розташованих квартир з майном власників. Вода буде текти у технічний підвал через всі квартири по стояку.

У Слов’янську налічується 620 багатоквартирних будинків. Частина з них пошкоджена обстрілами. Якщо не здійснити перелічені заходи, власникам квартир, які повернуться до власних помешкань навесні, буде спричинено значних матеріальних збитків. То ж, консервація – вимушена необхідність, щоб зберегти квартири придатними для проживання в майбутньому.

Зазначені обмеження не стосуються приватного сектору. Централізоване водопостачання індивідуальних будинків можливо при умові відсутності пошкоджень, при наявності безперебійного електропостачання об'єктів КП «Словміськводоканал» та неперервного постачання питної води КП «Компанія «Вода Донбасу».

Додамо, що відключення води у багатоповерхівках планується не лише у Слов'янську. До такої міри будуть змушені вдатися і в інших містах Донецької області.


397Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua