Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Я – чемпіон! Стипендіати Слов’янської міської ради [14 вересня 2021  11:54]

Дар’я та Давид Фіщенко

Дар’я Романівна Фіщенко,
має 1-й дорослий розряд з плавання, сучасного п’ятиборства
по програмі біатл, тріатл та лазер-ран.

Давид Романович Фіщенко,
має 2-й дорослий розряд з сучасного п’ятиборства
по програмі біатл, тріатл та лазер-ран.

Дар’я народилася 10 червня 2007 року, Давид - 8 січня 2011 року. На даний час Дар’я навчається у 9-му, а Давид у 5-му класі Слов’янської загальноосвітньої школи № 18. 

Їх тренери – Роман ФІЩЕНКО та Ганна МАЛІНОВСЬКА. 

Сім’я Фіщенко – це справжня спортивна родина. І Давид, і Дар’я з 5 років почали займатися в спортивних секціях. 

Також слід зазначити, що родина Фіщенко чотири рази перемагала на міському рівні та одного разу взяла «бронзу» на обласних стартах змагань «Папа, мама, я – спортивна сім’я». 

На разі Дар’я та Давид вдосконалюють спортивну майстерність в обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву (ОСДЮСШОР) з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону. При цьому їх батьки Роман Семенович та Марина Сергіївна працюють в цій школі, а батько ще є особистим тренером у дітей. 

Головні досягнення 14-річної Дар’ї пов’язані з плаванням. Коли дівчині було 5 років, то батьки відвели її до басейну, щоб вона навчилася триматися на воді. Але її перший тренер Юлія Волкова, заслужений майстер спорту України з плавання, швидко побачила у Дар’ї талант, і з того часу почалися серйозні тренування. 

З часом Дар’я Фіщенко почала займатись плаванням під керівництвом Андрія та Світлани Казначеєвих, які є заслуженими тренерами України. І незабаром до молодої плавчині зі Слов’янська прийшли успіхи. На змаганнях Дар’я виконала, а згодом і неодноразово підтверджувала, норматив 1-го дорослого розряду з плавання. А у грудні 2020 року на чемпіонаті України серед юнаків та дівчат, який проходив у Дніпрі, на дистанції 50 метрів брасом з результатом 36,05 секунди виконала норматив кандидата у майстри спорту України з плавання. 

У 2019 році Дар’я стала срібним призером чемпіонату України серед юнаків та дівчат, який проходив у Львові. Також 14-річна слов’янська дівчина неодноразово перемагала на чемпіонатах та Кубках Донецької області з плавання на спринтерських дистанціях, де її улюблений вид плавання – це брас. 

З 2016 по 2018 роки Дар’я паралельно з плаванням починає виступати на змаганнях із сучасного п’ятиборства, де те ж має досягнення у двоборствах – біатлі (плавання та біг) та лазер-рані (біг та стрільба з лазерного пістолету). 

Сучасне п’ятиборство - це олімпійський вид спорту, який включає в себе наступні дисципліни: змагання з бігу, плавання, стрільби, фехтування та кінного спорту. Зараз відповідно до вікової групи Даша спеціалізується у перших чотирьох дисциплінах. 

За рахунок відмінних результатів у плаванні слов’янська дівчина успішно виступає на змаганнях за програмою біатлу та тріатлу, а точність у стрільбі дає їй змогу отримувати медалі і у лазер-рані. Вона є чемпіонкою України U-11 та U-13 у біатлі (плавання 50 метрів та біг 400 метрів). А також є бронзовою призеркою національного чемпіонату 2021 року (Київ) у біатлі (плавання 100 метрів, біг 1200 метрів). 

По стопах сестри пішов і її брат Давид Фіщенко. Хлопець наполегливо тренується у стрільбі з лазерного пістолету, на бігових доріжках стадіону та на блакитних доріжках місцевого плавального басейну. До речі, біг – його улюблена дисципліна – Давид швидкий та витривалий. 

У біатлі та лазер-рані Давид здобув велику кількість медалей. Здебільшого – найвищого ґатунку. Він 4 рази перемагав на чемпіонаті України. 

Вже зараз 10-річний юнак зважився освоювати техніку фехтування і навіть взяв участь у дебютних змаганнях. 

 Також у 2021 році Давид дуже вдало виступив на національних змаганнях з акватлону – плавання у відкритому водоймищі та одразу біг. У віковій категорії юнаків 2011 року народження він взяв участь у двох з шести етапів (обидва виграв - у Черкасах та Запоріжжі) та посів друге загальне місце. 

Влітку чоловічий склад родини Фіщенко – син Давид, батько Роман та дідусь Семен – полюбляє рибалити на Оскільському водосховищі. На гачок Давиду часто потрапляють окуні та плотва, а одного разу він спіймав щуку, яку витягнути з води вдалось лише за допомогою батька. 

Вечорами у вільний від навчання та тренування час діти полюбляють дивитись пізнавальне відео: Давид про природу, тварин та мандрівки, а Дар’я обирає спортивну тематику – плавання та біг, де аналізує техніку з цих видів спорту. Іноді брат з сестрою проводять домашні змагання зі стрільби з лазерного пістолета. Відстань до мішені - 8 метрів. Все дуже серйозно і ніяких домовленостей, адже головний суддя «сімейних спортивних баталій» – батько Роман. 

А головна мрія у спортивних зірочок зі Слов’янська одна: і Дар’я, і Давид мріють взяти участь у Олімпійських іграх. 

Зі слів тренера Ганни Олександрівни Маліновської, Дар’я та Давид Фіщенко цілеспрямовані та працьовиті спортсмени, яких об’єднує спортивний характер та воля до перемоги: 

«Дар’я та Давид різні за темпераментом спортсмени, але їх об’єднує цілеспрямованість та працьовитість. Від природи вони мають здібності до циклічних видів спорту. Це спостерігається під час тренувань в басейні та на біговій доріжці. Але, незважаючи на спортивні дані, вони докладають багато зусиль для досягнення бажаного результату, а це вже спортивний характер, який дуже ярко виражений в обох спортсменах. А головне вони мають важливу якість для досягнення високого результату у спорті – це воля до перемоги». 

Будемо слідкувати за подальшими результатами та досягненнями Дар’ї і Давида, бажаємо їм успіхів і чекаємо нових перемог!

Р.s.: У 2021 році 49 провідних та перспективних спортсменів міста отримують стипендію Слов’янської міської ради. З них - 25 з олімпійських видів спору, 18 - з неолімпійських видів спорту та 6 спортсменів з інвалідністю. Щотижня ми будемо знайомити вас з кожним з них.


© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua