Офіційний вебсайт (портал) Слов’янської міської ВА, Слов’янської міської ради

Версія для друку

новини

Слов’янські рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі в екосистемах! [16 квітня 2018  10:12]



З настанням потепління спостерігається різке збільшення кількості пожеж в природних екосистемах, майже щодня реєструються випадки горіння сухостою, сміття і т.п. Не дивлячись на численні застереження рятувальників - населення продовжує нехтувати заходами пожежної безпеки, провокувати пожежі на відкритій території. Щодня реєструються випадки горіння сухостою, сміття, очерету, та загоряння домівок від сухої трави. Тільки з початку квітня вже зафіксовано 48 пожеж саме на відкритій території, причиною виникнення яких стало необережне поводження з вогнем, або умисне знищення вогнем сухої рослинності, сміття на відритій території. До виникнення пожеж в екосистемах призводять неконтрольоване випалювання сухої рослинності, очерету, необережне поводження громадян з вогнем під час відпочинку та проведення сільськогосподарських робіт на присадибних ділянках. Це, в свою чергу стає причиною поширення вогню на лісові масиви і зелені насадження, житлові будинки та господарські споруди. Внаслідок цього наносяться значні матеріальні та екологічні збитки. В стоповій зоні і лісах гинуть тварини, для яких це середовище є домівкою. 

Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність за дії, які призводять до виникнення пожеж на об’єктах рослинного світу. Так ст.245 КК України передбачена відповідальність у вигляді штрафу, обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо такі дії спричинять загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - відповідальність передбачена у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років. Звертаємо увагу, що дії, які спричинять вказані пожежі не обов’язково передбачають умисність скоєння вказаного злочину, тобто за необережне поводження з вогнем, яке спричинить вказані наслідки наступає також відповідальність. 

Пам'ятайте, що спалювання сухої рослинності завдає значної шкоди як людям так і навколишньому середовищу: призводить до пожеж в житловому секторі, знищення лісових насаджень, загибелі тварин, становить серйозну загрозу для життя та здоров'я громадян. Будьте пильними та у разі виникнення пожежі негайно телефонуйте за номером Служби порятунку «101». 



© 2005 - 2021 Слов’янська міська ВА // Використання матеріалів - тільки з посиланням на сайт www.slavrada.gov.ua