Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Павло Шарун на сьогодні — єдиний у Слов’янську колишній в’язень фашистського концтабору часів Другої світової війни [09 квітня 2021  11:41]

На сьогодні 93-річний Павло Шарун — єдиний мешканець Слов’янська, що пережив жахи нацистських концтаборів у роки Другої світової війни. Напередодні Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів, 9 квітня, його відвідав міський голова Вадим Лях. 

Довгі роки Павло Шарун очолював місцеву організацію в’язнів нацизму. Сьогодні естафету підхопила його донька, Лариса Шарун. 

Вона розповіла, що батько потрапив у концтабір Дахау 14-річним підлітком. Під час окупації міста він відбував трудову повинність на залізниці і був залучений до підпільної діяльності. Хлопчина збирав та передавав інформацію про пересування ворожих військ та техніки через станцію Слов'янськ. Видав юного підпільника бригадир. Після чотирьох місяців, проведених на допитах у гестапо, Павла Шаруна відправили до концтабору. 

У Дахау його, як і інших підлітків, в основному використовували для медичних експериментів. Хоча хлопець встиг попрацювати у підвальних цехах німецького заводу. 

У квітні 1945 року в’язнів концтабору Дахау звільнили війська союзників. Сімнадцятирічний Павло Шарун у той час помирав від тифу і важив біля 30 кг. 

Після шпиталю він був направлений у радянську частину, звідти приїхав додому, у Слов’янськ. 

Закінчив хіміко-механічний технікум, відбудовував промисловість міста. 

Вадим Лях побажав Павлу Федосійовичу міцного здоров’я, мирного неба, бадьорості духу. Очільник громади виразив сподівання, що й наступного року, у нову пам’ятну дату, рукостискання Павла Шаруна буде таким же міцним - але вже без карантинних захисних рукавичок.


898Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua