Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
З лютого цiну на газ буде зменшено [14 січня 2021  14:57]

З лютого ціна на газ становитиме 6,99 грн за метр кубічний. Фактично – ціна знизиться на 25-30%. Невдовзі ці цифри мають бути затверджені відповідною постановою.

Це не означає, що держава знову втручається у регулювання цін на газ. 1 серпня минулого року в Україні запрацював ринок газу: тепер будь-хто може змінити свого постачальника і не купувати газ у монополістів за завищеними цінами.

Однак вплив монополістів усе ще дуже великий, тому тільки 11% українців встигли скористатися можливістю змінити постачальника. Вони без усяких пільг та регуляцій уже отримують платіжки з удвічі меншими сумами. Так, наприклад, у вересні Нафтогаз пропонував річний тариф, у якому ціна на газ становила 4,7 грн за кубометр.

Та все ж абсолютна більшість українців і досі отримує газ за старими умовами і, відповідно, високими цінами. І тому зараз, коли діють посилені карантинні обмеження, держава змушена втрутитися в ціноутворення, аби полегшити навантаження на сімейні бюджети українців.

Саме тому за ініціативи президента України Володимира Зеленського було ухвалене рішення встановити верхню межу ціни на газ – 6,99 грн. Таке обмеження триватиме до кінця опалювального сезону. Після цього українці матимуть ще вдосталь часу до нового опалювального сезону, щоб змінити свого постачальника газу: в Україні вже є 15 компаній, що пропонують такі послуги за значно нижчими цінами.

Держава подбала і про захист найуразливіших верств населення: понад 3,1 млн домогосподарств отримують субсидію на оплату комунальних послуг, середній розмір якої становить понад 1000 грн.

Отже, проблема високих цін на газ на цей опалювальний сезон вже вирішена: ціна не буде вищою за 6,99 грн. Але, щоб цієї проблеми не виникало знову, кожен має взяти відповідальність за свої власні гроші і подбати про зміну постачальника газу до початку наступного опалювального сезону.


714Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua