Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
«Зелені інвестиції» - варто чи ні? [14 лютого 2019  13:02]

За відновлювальною енергією - майбутнє енергетики. В цьому переконуються у світі, і все більше в Україні.

Згідно з останньою статистикою агентства Держенергоефективності, станом на кінець 2018 року, близько 7,5 тис. Українських домогосподарств встановили сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю майже 160 МВт. Власники приватних СЕС інвестували в галузь «зелених» технологій України понад 151 млн євро. Більше 50-ти відсотків усіх сонячних електростанцій, а саме - майже 4500 шт. - були запущені в експлуатацію за 2018 рік. Цей показник більш ніж в 2 рази перевищує досягнення 2017 го року, за який на сонячну енергію перейшла 1901 українська сім'я.

Продаж електроенергії за більш високим «зеленим» тарифом дозволяє скоротити термін окупності проектів альтернативної генерації і тим самим підвищити привабливість таких проектів для інвесторів.

Встановлена власна генеруюча установка дозволяє не лише економити на оплаті електроенергії, а й отримувати прибуток, віддаючи надлишки у загальну мережу. Величина встановленої потужності генеруючої установки не має перевищувати 30 кВт. 



Платити за вироблену енергію буде енергопостачальник (обленерго), з яким укладений договір купівлі-продажу електроенергії після установки електростанції. Закон України Про альтернативні джерела енергії гарантує закупівлю електроенергії по “зеленому” тарифу до 2030 року у встановлені терміни та в повному обсязі.

За кожен вироблений і проданий кіловат споживач отримує суму в гривнях, еквівалентну ціні в євро/кВт*год. “Зелений” тариф оновлюється відповідно до зміни курсу євро.

З 1 січня 2019 року Національної комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг введено у дію нові "зелені" тарифи на електрику для приватних господарств, які залежать від дати вводу в експлуатацію сонячної електростанції. Також існує надбавка в розмірі 3%-5% до "зеленого" тарифу за використання обладнання українського виробництва.

Прибуток буде нараховуватись на рахунок в банку, вказавши реквізити у договорі купівлі-продажу електроенергії. Грошова сума, отримана побутовим споживачем від продажу електричної енергії, оподатковується на загальних підставах. Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 18 відсотків і ставка військового збору 1,5 відсотки, тобто, сумарно 19,5% Самостійно сплачувати податки не потрібно. Енергопостачальник, являючись податковим агентом, нараховує кошти з врахуванням податків, які ви мали би сплатити. Тобто, на ваш рахунок буде відразу нараховуватись сума на 19,5% меншою.

Зараз у Слов’янську декілька приватних домогосподарств, які продають «сонячну» електроенергію за «зеленим» тарифом.

За інформацією одного з них, 30-ти кіловатна сонячна станція, яку він встановив у 2016 році, згенерувала за 2018 рік 40000 кВт*год електроенергії. Власне споживання за рік склало 3000 кВт*год при середньому споживанні 250 кВт*год у місяць.

За “зеленим” тарифом реалізовано 40000 - 3000 = 37000 кВт*год елекроенергії за ціною 6,02 грн/ кВт • год. на суму 222 тис.грн.

З цієї суми знято 19,5 % податків, і на рахунок помісячно за рік нарахована сума 179 тис. Грн.

На сьогодні в Україні вартість встановлення 1 Вт потужності генеруючої установки стартує від 12 гривень в залежності від типу панелей, інвертору, лічильника та наявності трекера автоматичного стеження за сонцем.

Майбутнє - за альтернативними джерелами енергії, бо вони майже безплатні (природні вітри, енергія сонця, земного тепла), безпечні і не пов'язані із шкідливими викидами. 



974Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua