Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Історія успіху з ПРООН [02 червня 2017  12:55]



В останній день весни 2017 року всіх спеціалістів з енергоефективності та енергозбереження міста Слов’янська та просто небайдужих громадян охопила радість та, навіть, певна ейфорія. Ще б пак, 31 травня депутати міської ради проголосували за проект рішення і Слов’янськ отримав План дій сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року, приєднавшись до когорти міст України та Європи, що не тільки розділяють екологічні цінності, а й активно діють в напрямку енергозбереження та енергоефективності. Міський голова Вадим Лях підтримав естафету мерів європейських міст-підписантів Угоди мерів. 

Прийняття цього документу — це не тільки виконання взятих на себе зобов’язань містом в рамках європейської ініціативи “Угода мерів”, а й рішучий крок вперед на шляху впровадження в місті політики енергозбереження. Адже План дій сталого енергетичного розвитку є саме тим важливим стратегічним документом — орієнтиром, що виступатиме настановою для формування пріоритетів та заходів з енергозбереження в місті та досягнення поставленої мети — зменшення викидів СО2 щонайменше на 20% до 2020 р. 

Але чи змогло б місто досягти такого успіху самостійно? Можливо, але впевнений, що на це б було витрачено значно більше часу та зусиль. 

Натомість завдяки активній роботі Управління інвестицій, енергоефективності та зовнішніх відносин та підтримці прагнень управління Міським головою Вадимом Ляхом, було виборено право на реалізацію гранту в рамках проекту ПРООН “Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах”, що реалізується за підтримки уряду Швейцарської Конфедерації та Уряду Швеції. 

Цей проект передбачав залучення фахівців в галузі енергетичного розвитку та енергоменеджменту, а також закупівлю офісної техніки та інших матеріальних активів. 

На конкурсній основі були визначені кращі українські фахівці в галузі енергетичного розвитку, які протягом трьох місяців співпрацювали з Управлінням інвестицій, енергоефективності та зовнішніх відносин Слов’янської міської ради. Експертом з енергоменеджменту було обрано Віталія Лесюка (м.Львів), радником з питань енергетичного розвитку — Марію Дружиніну (м.Вінниця). Завдяки високому професіоналізму, завзятості та прагненню досягти поставленої мети, в місті швидко сформувалася дієва команда з представників управління та експертів ПРООН. Результатом майже піврічної напруженої роботи з проведення аналізу фактичного стану споживання енергоресурсів, сильних та слабких сторін енергоспоживання в різних галузях міста, проблем та перспектив розвитку комунальної сфери, приватних господарств та бізнесу став збалансований документ, презентація якого відбулась 25 квітня 2017 року на спільній депутатській комісії за участю засобів масової інформації та місцевих фахівців з енергоефективності експертом ПРООН Віталієм Лесюком та начальником управління інвестицій, енергоефективності та зовнішніх відносин Андрієм Рубаном. 

Між першою презентацією та остаточним прийняттям ПДСЕР на сесії міської ради мали місце ще публічне обговорення, узгодження з зацікавленими підрозділами Слов’янської міської ради, комунальними підприємствами міста, розгляд проекту на засіданні виконкому, засідання депутатських комісій. Але це вже були “приємні клопоти” оскільки команда управління та експертів ПРООН чітко бачила перед собою остаточну мету та усвідомлювала цінність прийняття даного документу з огляду на подальше відкриття “вікна можливостей” участі у міжнародних грантових програмах та проектах в галузі енергозбереження та енергоефективності. 

У міста є План дій сталого енергетичного розвитку, і місто є повноправним учасником європейської спільноти підписантів Угоди мерів. 

Велика подяка експертам ПРООН, велика подяка всім причетним до розробки Плану дій спеціалістам Слов’янської міської ради 


886Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua