Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
1 квітня – Міжнародний День птахів  [28 березня 2017  14:27]

Міжнародний день птахів – інтернаціональне екологічне свято, яке відзначається щорічно 1 квітня. Ця дата обрана не випадково, адже саме 1 квітня у 1906 році була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. 

День птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». День птахів — це час повернення перелітних птахів із зимівель. Вже традиційно, в цей час, в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. 

На жаль, перелік птахів, що зникають, стрімко поповнюється. З часу запровадження Дня птахів на Землі вже зникло понад 160 їх видів і підвидів. 

Тому, в 2001 році на території міської ради в заплаві річки Колонтаївка рішенням Донецької обласної ради від 06.12.2001р №3 / 22-558 було створено орнітологічний заказник місцевого значення «Приозерний» площею 79,5 га, який було взято під охорону Слов’янською міською радою. 

Метою створення заказника є збереження унікального орнітологічного комплексу, до складу якого входить 71 найменування птахів, з них 2 види занесені до Червоної книги України (ходулочник, огар), 11 видів - внесених Міжнародним Союзом охорони природи в список рідкісних і зникаючих в Європі ( малий бугай, біла лелека , кобчик , фіфі , турухан, річкова і мала крячки, зимородок, сирійський дятел, жулан, варакушка), 5 видів - місцевих регіонально - рідкісних видів птахів. 

Головним, в природоохоронному плані, є птах «ходулочник північний» сімейства куликів, занесений в 1994р до Червоної Книги України як зникаючий вид . 

Існування поселень цього птаха зазначалося на солоних озерах Слов'янська в історичних документах ще з 1868 року. 

В даний час на обстежених ділянках території заплави р. Колонтаївка налічується близько 70-80 пар ходулочника, що є однією з найчисленніших «колоній» цього птаха в Україні, представляє рідкісне явище і вимагає негайної організації її охорони. 

Приліт і гніздування птиць - з травня по вересень. Дисбаланс екосистеми ( забруднення середовища, занепокоєння людьми, випас худоби, стихійні звалища і інше) загрожує зникненням цього дивного орнітокомплексу . 

Шановні слов’янці! Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема, а й обов’язок кожної людини. Адже птахи - це частинка нашого життя, нашої культури. Бережіть їх!


850Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua