Twitter   Facebook   FeedBurner   RSS-канал  
Муніципалітет
Публічна інформація
ЦНАП
Звернення громадян
Громадянське суспільство
Служби інформують
Зайнятість
Почесні громадяни
                                     
 Новини
Прийміть дитину у свою родину [22 вересня 2016  10:20]

День усиновлення-свято України, яке щороку відзначається 30 вересня та збігається із днем християнського свята Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Тридцятого вересня в Україні відзначається День національного усиновлення. Вперше в календарі він з'явився в 2009-му році – хоча свого «професійного» свята українські усиновителі заслуговували на всі роки незалежності. 

Це день поваги прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, педагогів, лікарів, всіх, хто причетний до усиновлення та захисту прав дитини. Це день радості тисяч і тисяч дівчаток і хлопчиків, які знайшли щастя в люблячих і дбайливих сім'ях. Це свято доброти і милосердя для всього українського суспільства. Мета цього свята полягає в підтримці і розвитку національного усиновлення. 

Дитина може залишитись без батьківського піклування внаслідок дії різноманітних обставин: у разі смерті батьків, позбавлення їх батьківських прав, засудження до позбавлення волі, тяжкої хвороби або тривалої відсутності батьків, ухилення батьків від виконання своїх обов’язків, відмови батьків узяти своїх дітей із пологових будинків або інших установ тощо. Якими б не були обставини втрати дитиною батьківського піклування, усі вони мають спільний негативний наслідок – порушується конституційне право дитини на сімейне виховання та батьківське піклування. Не потребує доведення твердження, що виховання в сім’ї за всіма показниками переважає будь-які інші форми опікування над дітьми, що залишилися без батьківського піклування. Єдиною та найкращою формою влаштування долі дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, було й залишається усиновлення, у результаті якого дитина вибуває із системи державної опіки та піклування, позбуваючись статусу дитини-сироти чи такої, що залишилась без батьківського піклування. 

В усьому світі дитина – це майбутнє країни. Багата, міцна, розвинена, могутня та країна, яка дбає про своє майбутнє. Тому, для запобігання збільшення сирітства в Україні та в Слов'янську, для забезпечення права кожної дитини на виховання в сім'ї, полягає суспільна значущість усиновлення (і удочеріння). 

Служба у справах дітей Слов'янської міської ради для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування також базує свою діяльність для налагодження ефективної роботи та покращення ситуації щодо усиновлення дітей. Так, на первинному обліку станом на 01.09.2015 року перебуває 340 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 311 дітей перебуває в сімейних формах виховання, що складає 91,4 % від загальної кількості. 

Варто відмітити, що на території Слов’янської міської ради збільшилась кількість дітей, які усиновлені громадянами України у порівнянні з усиновленням дітей іноземцями. Так, у 2012 році: українцями усиновлено 5 дітей, іноземцями – 2 дитини; у 2013 році українцями - 10 дітей, іноземцями -5 дітей; у 2014 році: українцями – 4 дитини, іноземцями - 1 дитина; у 2015 року: усиновлено громадянами України 3 дитини, іноземцями - 1 дитина, протягом 8 місяців поточного року 7 дітей, громадянами України – 4, іноземними громадянами – 3. Крім цього, за останні три роки спостерігається тенденція щодо збільшення кількості громадян України, які усиновили дітей старше 3 років. 

Для сімей, що мають бажання усиновити дитину, служба у справах дітей Слов'янської міської ради хоче ознайомити, а можливо декому нагадати кроки до усиновлення:
Крок 1 Якщо Ви бажаєте усиновити дитину, необхідно подати заяву та пакет документів, згідно чинного законодавства України, до служби у справах дітей за місцем проживання. 
(При зверненні кандидатів в усиновлювачі про постановку їх на облік, спеціалістом сектору опіки та піклування служби у справах дітей Слов'янської міської ради, роз’яснюється порядок та умови усиновлення, права та обов’язки кандидатів в усиновлювачі, правові наслідки усиновлення, порядок здійснення контролю за умовами проживання та виховання усиновлених дітей, про що заявники підписують відповідний акт. При проведенні бесіди з кандидатами з’ясовуються мотиви звернення з питання усиновлення, звертається увага на наявність власних дітей у родині або досвіду спілкування/роботи з дітьми. В разі відсутності такого досвіду спеціаліст рекомендує пройти навчання за програмою підготовки кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомних батьків, батьків-вихователів). 
Крок 2 Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після
надходження заяви та всіх документів:
• перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;
проводить бесіду із заявниками, з'ясовує мотиви усиновлення,
ставлення до виховання дітей. У разі коли усиновлення здійснюється
одним із подружжя, з'ясовуються причини, з яких другий з подружжя
не бажає бути усиновлювачем, та його ставлення до намірів дружини
(чоловіка) усиновити дитину;
• складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників;
• розглядає питання про можливість заявників бути
усиновлювачами та готує відповідний висновок і в разі надання
позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в
усиновлювачі
Крок 3 Вас ознайомлять з банком даних дітей, які підлягають усиновленню, перебувають на первинному обліку в ССД Слов’янської міської ради.
Крок 4 Служба у справах дітей за місцем звернення видає направлення на конкретну дитину, яка перебуває в службі у справах дітей на первинному обліку, до служби у справах дітей того міста, де дитина фактично перебуває в дитячому закладі для знайомства та встановлення контакту з дитиною.
Крок 5 Якщо контакт з дитиною встановлено, Ви подаєте заяву про бажання усиновити її до служби у справах дітей за місцем проживання дитини.
Крок 6 Служба у справах дітей за місцем перебування (проживання) дитини протягом 10 робочих днів надає висновок про доцільність усиновлення.
Крок 7 Звернення до суду із заявою про усиновлення.
Крок 8 Винесення судового рішення про усиновлення.
Крок 9 Дитина стає членом Вашої сім’ї. 

Головним завданням усиновлення є турбота про дітей, які залишилися без піклування батьків, створення для них сприятливих умов для життя й виховання в сім’ї. Кожна дитина має право жити й виховуватись у сім’ї. 

Закликаємо всіх жителів міста, небайдужих до проблем дітей, що потребують нашої доброти, чуйності і батьківської турботи, проявити свої кращі людські якості – дати хліб і дах, батьківську турботу і теплоту дітям –сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. 

Усиновлення і інші форми родинного виховання на Україні будуть і далі активно розвиватися, адже джерело цього величного руху-усиновлення лежить в українському серці, в українській ментальності. У всі часи для українців дитина була, залишається та буде залишатися вищою життєвою цінністю.


1395Версія для друкуНадіслати
Веб-камери міста
Трансляція засідань
Тижневий план
Актуально


























пошук
погода
GISMETEO: Погода по г.Славянск
курсИ валют
finance.ua

finance.ua